Život i stil
Odlična ideja za izlet: Jeftinije ulaznice za Plitvička jezera povodom 70. rođendana parka Nacionalni park Plitvička jezera, najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj, koji je lani razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta, u petak slavi 70. obljetnicu proglašenja nacionalnim parkom

Svojom iznimnom prirodnom ljepotom Plitvička jezera su oduvijek privlačila zaljubljenike u prirodu, a 8. aprila  1949. proglašena su prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera 26. oktobra 1979. upisana i na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, pa će se ove godine proslaviti i 40. obljetnicu tog upisa.

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Park je smješten u gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Plješevice na jugoistoku. Administrativno je na području Ličko-senjske (90,7 posto) i Karlovačke županije (9,3 posto). Godine 1997. prošireno je područje tog nacionalnog parka i on otad zauzima površinu nešto manju od 300 četvornih kilometara.

Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio su jezera koja zauzimaju tek nešto manje od jedan posto površine. Sustav jezera čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta, sustav je podijeljen na Gornja i Donja jezera.

Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak čine Gornja jezera, formirana na nepropusnim dolomitima. Ta su jezera prostranija i razvedenija i imaju blaže obale u odnosu prema Donjim jezerima.

Donja jezera, koja čine Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića brod, nastala su u propusnoj vapnenačkoj podlozi usječenoj u uski kanjon strmih padina.

Jezera završavaju impozantnim slapovima Sastavcima, podno kojih počinje tok rijeke Korane.

Od 22. do 28. aprila prigodne cijene za 70. rođendan

Kako je za Hinu rekao glasnogovornik Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Ognjen Borčić, lani ih je razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta.

Nacionalni park Plitvička jezera posjetiteljima nudi osam programa obilaska jezera i četiri planinarske staze, a otvoren je tijekom cijele godine.

U prigodi 70. rođendana Nacionalnog parka Plitvičkih jezera organizirane su i mnoge aktivnosti i pogodnosti za posjetitelje - četiri tematska tjedna (geologije i šuma, kulturne baštine i povijesti, flore i faune te vode i sedre) i serija od 70 priča o vrijednostima i zanimljivostima tog parka koje će se objavljivati tijekom cijele godine.

Kako bi taj veliki rođendan proslavili s posjetiteljima, u tom su parku od 22. do 28. aprila pripremili i promotivni tjedan tijekom kojeg će ulaznica za odrasle stajati 50 kuna, za studente 30 kuna, a za djecu u dobi od sedam do 18 godina 20 kuna.

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.