Život i stil
Predivni mali Jadranski otoci koje možete posjetiti ovog ljeta Na pragu smo juna, što znači da nam misli polako bježe prema ljetu i godišnjem odmoru. Ako još uvijek niste odlučili gdje ćete ga provesti, hrvatski otoci su uvijek dobra ideja.
# Journal

Na pragu smo juna, što znači da nam misli polako bježe prema ljetu i godišnjem odmoru. Ako još uvijek niste odlučili gdje ćete ga provesti, hrvatski otoci su uvijek dobra ideja. Hrvatska se obala može pohvaliti brojnim otocima na kojima se kriju neke od najljepših uvala i plaža na svijetu. Tražite li mjesto za odmor u miru i tišini, gdje ćete uživati u suncu, kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi, zaputite se brodom do nekog od manjih jadranskih otoka koje vam danas predstavljamo.

LEVAN
U akvatoriju Medulinskog arhipelaga nalazi se i 11 nenastanjenih otoka i otočića s kristalno čistim morem i skrivenim šljunkovitim plažama idealnim za sve koji žele uživati u miru i ljepoti netaknute prirode. Jedan od njih je otočić Levan, nenastanjeni otok koji je idealan za odlazak na jednodnevni izlet, Do njega možete doći vlastitom ili unajmljenom barkom te taxi boatom.

PROIZD
Proizd se nalazi na samom ulazu u velolučki zaljev. Otok je prepun bujne mediteranske vegetacije, prekrasnih plaža te je okružen toplim, čistim morem. Taxi brodice za otok voze samo tijekom ljetnih mjeseci, a polasci su iz Vela Luke. Vožnja traje nešto više od pola sata, a odvest će vas u uvalicu gdje se nalaze bar i restoran. Osim tog dijela, sve ostalo na otoku je prirodno. Najljepše plaže nalaze se na drugoj strani, do kojih vode pješačke staze. Proizd će svakoga osvojiti na prvi pogled!

LOPUD
Otok Lopud je dio elafitskog otočja, a udaljen je sat vremena trajektom od Dubrovnika. U usporedbi sa životom u gradom, Lopud je potpuno drugi svijet. Na otoku živi 220 stanovnika i nema automobila. Naselje Lopud smješteno je na sjeverozapadnoj strani otoka i ima pogled na Šipan. Dva brežuljka su povezana prekrasnom dolinom kojom staza vodi do uvale pod nazivom Šunj na drugoj strani otoka. Uvala Šunj je poznata po posebnom ugođaju, skoro je kružna s ravnim prilazom ispunjenim slojem bijelog pijeska koji se postupno produbljuje. Na otoku možete uživati u panoramskim pogledima koji se pružaju na planine i duboko plavo more te elafitski arhipelag sve do kopna.

Journal / 

SVETI NIKOLA
Sveti Nikola je najsjeverniji hrvatski otok. Zamotan je u šumu borova i okružen s dva kilometra kristalno čiste obale. Nekad je bio u privatnom vlasništvu venecijanske trgovačke obitelji koja je izgradila elegantni dvorac i restaurirala svjetionik iz 14. stoljeća koji je ujedno i najstariji hrvatski svjetionik. Sveti Nikola je nenaseljen osim hotelskog resorta, izgrađenog 2015. godine. Do njega možete doći brodom iz Poreča. Ovdje je ronjenje odlično, a delfini su učestala pojava u srpnju i kolovozu.

BIŠEVO
Otok Biševo nalazi se u središtu dalmatinskog arhipelaga, pet kilometara jugozapadno od Visa. Na njemu živi 20-ak stanovnika i to je najudaljeniji hrvatski nastanjeni otok. Veći dio obale predstavljaju visoke stijene i visoke prijeteće litice, dok su neke od najljepših plaža smještene u nekoliko lijepih, skrivenih uvala. Stjenovita obala otoka krije mnoge uvale i velik broj špilja (26 prema nekim autorima). Od brojnih obalnih spilja najpoznatije su Modra ili Biševska i Medvedina. špilja.

Journal / 


Iž se nalazi između Ugljana i Dugog otoka, a od Zadra je udaljen 14 nautičkih milja. Ljepota ovog otoka je poznata zaljubljenicima u čistu, netaknutu prirodu i idealan je za sve koji žele pobjeći ‘na kraj svijeta’ i uživati u osami.

SVETI GRGUR
Otočić Sv. Grgur smješten je između Lopara, Krka, Prvića i Golog otoka i drugi je najzeleniji otok na Jadranu. Njegove prekrasne uvale, plaže, šume i ugođaj netaknute prirode privlače brojne nautičare i izletnike. Na Sv. Grguru se nalazi i novouređeni ugostiteljski objekt, a jeleni lopatari koji turistima jedu iz ruke već su postali prava atrakcija.

SILBA
Silba je najsjeverniji dalmatinski otok, a nalazi se jugoistočno od Lošinja. Obala otoka je bogata šljunčanim i pješčanim uvalama s lijepim plažama, od kojih je najpoznatija Šotorišće, dok mnogi smatraju da je najljepša plaža Pernastica (uvala na sjevernom dijelu otoka) do koje je najbolje doći brodom. Simbol Silbe je toranj Toreta s vanjskim spiralnim stubištem, koji danas služi kao vidikovac. Dođete li na Toretu, uživat ćete u pogledu na cijeli otok i na susjedno otočje. Trajektna veza sa Zadrom veže otok Silbu s kopnom i okolnim otocima.

Journal / 

PRVIĆ
Otok Prvić, pokriven mediteranskom makijom, vinogradima i maslinicima sa slikovitim uvalama smjestio se u šibenskom arhipelagu u blizini Vodica. Ima samo dva naselja, Prvić Luka i Šepurine, u kojima živi nešto više od 400-tinjak stanovnika. Ime Prvić potječe od činjenice što je otok najbliži, odnosno prvi do kopna od kojeg je udaljen oko 1000 metara. Njegove plaže, čisto more i stare kamene kuće privlače posjetitelje i čine ga idealnom destinacijom za sve željne odmora u pravom mediteranskom okruženju.

SUSAK
Susak je mali otok u sjevernom Jadranu, poznat po plitkim pješčanim uvalama i žućkastoj prašini od koje je načinjen. Na otoku nema cesta i nema automobila, samo kilometri prašnjavih stazica koje preko travnatih kaskada selo spajaju sa udaljenim uvalicama. Tijekom zime na otoku živi samo mali broj stanovnika jer je većina emigrirala u Ameriku. Dijalekt kojim se služe toliko je različit da ga ne razumiju čak niti stanovnici susjednih otoka!

(Journal)

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.