Život i stil
Rekonstrukcija od preko pola miliona KM: Ovako će izgledati Kuća spasa na Bjelašnici Ukupna vrijednost radova je 638.745,69 KM, a rok za izvođenje 24 mjeseca
# Fena

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i direktori kompanije 'Neimari' Ramiz Mulaomerović i Sedžad Mizdrak potpisali su ugovor za realizaciju projekta rekonstrukcije Kuće spasa na Bjelašnici.

Ukupna vrijednost radova je 638.745,69 KM, a rok za izvođenje 24 mjeseca.

Kako naglašavaju iz Općine Trnovo, to je još jedan od projekata koji ima za cilj podizanje kvalitete turističke ponude i promociju turizma na području općine Trnovo.

- Postojeći objekt Kuće spasa je u ruševnom stanju i temeljita rekonstrukcija je neophodna. Objekt će djelomično zadržati prvenstvenu namjenu. Jedna prostorija će biti uređena i otvorena za građane, vatrogasce, gorsku službu spasavanja… - navode iz Pres-centra za promociju olimpijskih planina.

Planirani su i dodatni sadržaji. U prizemnom objektu bit će restoranski dio s mokrim čvorovima, a potkrovlje je predviđeno za spavanje.

- Položaj, u odnosu na putnu komunikaciju koja povezuje zaleđe Bjelašnice s centrom, iziskuje da se izgradi jedan takav kompleks – navodi se.

Načelnik Berilo podsjeća da je Kuća spasa na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice.

- Taj objekt ima svoju historiju, svoje vrijeme i treba da ga obnovimo. Naziv Kuća spasa govori o tome da je, u prošlosti, zaista bila sklonište za prolaznike, planinare i radnike koji su se tu našli na kiši ili u snježnoj mećavi, uz snažne udare vjetra. Posebno je koristila mještanima, koji su tu odmarali pri povratku iz Sarajeva u svoja sela - kazao je Berilo.

Dodaje da će taj objekt omogućiti disperziju turizma prema bjelašničkim selima, a vjeruje da će obnova Kuće spasa posebno obradovati planinare i ljubitelje prirode.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.