7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Kratina: Ne mogu SDP i NS izbaciti DF iz BH bloka.

Ko je kome zabio nož u leđa i zbog čega?!

U večerašnjem izdanju Bosanskog vjestnika gošća je bila Alma Kratina, federalna zastupnica. Na samom početku istakla je da se Demokratska fronta u startu koaliranja nadala da će razgovarati i sa ljudima unutar BH bloka o njihovom statusu.

-Jedan sastanak koji se podržao u sastavu visokih delegacija SDP-a, DF-a, Naše stranke, kada je izgovreno od strane generalnog sekretatra SDP-a da nema ništa protiv da se vlast pravi sa SBB-om i HDZ-om, kazala je Kratina, dodajući da Demokratska fronta nije izdala svoje principe, te da će građani imati priliku da to vide.

- OGLAS -

O Komšićevoj izričitosti da neće u vlast, Kratina je pominjući SDP prokomentarisala:

-SDP prvo u Tuzlanskom kantonu, gdje su građani od njih to očekivali, to nisu učinili. Ja dolazim iz Zeničko-dobojskog kantona i kada se bavite političkim akitivizmom u takvim kantonima, možete shvatiti da se političke odlike stranaka donose iz vizure Kantona Sarajeva. Ovdje se radi o velikom budžetu i drugačijim interesima, ali nemamo pravo da se povlačimo.

Kazala je da sve akademske zajednice, stranke i snage koje promišljaju o Bosni i Hercegovini kao građanskoj državi, neće imati priliku da samostalno nešto postignu. Opozicionim djelovanjem, to je nemoguće, dodala je.

-Izražavam nadu da će Naša stranka i SDP podržati građanske inicijative. Moramo uvažavati volju ljudi ove zemlje, koji su na posljednjim izborima dali legitimitet.

Na pitanje zašto se u Zeničko-dobojskom kantonu nije uspjela formirati vlast, Kratina je istakla da je predvodeći pregovarački tim DF-a, procese pregovora vodio tim SDP-a. Proces pregovaranja stranaka koje su željele napraviti vlast bez SDA i HDZ-a, se razvukao gotovo dva mjeseca, kazala je dodajući da ”ne svaljuje” krivicu na SDP.

-DF ne bi dopustila da bude u vlasti sa HDZ-om na toj razini nikako, zato je svoje stavove artikulisala u tom smjeru. Desilo se da su stranke sa vrlo skromnim izbornim rezultatom dobile mjesta i zastupnike, kazala je navodeći A-SDA kao primjer, te nezavisne kandidate.

-Ne želim da dajem potpunu ocjenu Vladi Zeničko-dobojskog kantona, istakla je dodajući da je sin zastupnika (op.a. Rame Isaka) postao ministar Ministarstva za prometi i komunikacije, mladić od 21 godinu, bez iskustva, te da je suprug zastupnice postao ministar Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.
-Mi ćemo vidjeti na kantonalnoj i federalnoj razini šta se može uraditi, kazala je kao i to da DF ne želi učestvovati u raspodjeli državnih pozicija.

Demokratskoj fronti preostaje vrijeme da građani vide zbog čega su donijeli ovu odluku. Kaže da zaista radie u korist građana. Borcima su, kaže, obećali da će riješiti tu kategoriju, rješavanjem toga trebali bi na kantonalnim nivoima riješiti drugu kategoriju boraca, kazala je, obećavajući i zagovaranje rješavanja pitanja oko porodiljskih naknada.

-Mi smo je jasno ogradili i mislim da neće doći do ishitrenih odluka, iako smo izloženi jako velikim opasnostima, kazala je govoreći o poziciji DF-a u koalicijama političke scene Bosne i Hercegovine.

Na pitanje kako će izgledati saradnja HDZ-a, DF-a, SNSD-a i SDA kazala je:

-Da budem iskrena, mislim da nas u ovom momentu ne treba toliko brinuti kako će to izgledati. Čović nema prostora da kaže ništa drugo poslije svega što se dešavalo nakon izbora Komšića. Nama ostaje da bduemo dio snaga koje će se boriti za zemlju bez diskriminacija. A sve što je rečeno javno od Čovića i drugih iz HDZ-a često je prerastalo u govor mržnje. Čović je svjestan situacije i naravno da ne može reći da će sarađivati s DF-om na neki konstruktivan način, ali okolnosti će ga natjerati na to.

-Kad su u pitanju formiranja ministarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo za EU integracije su nam potrebna, jer svi koji znaju stanje u tim oblastima će to potvrditi. To su potezi dobri za Federaciju ali i za RS. Ta priča se davno trebala definisati i završiti. Politizira se, a to je nešto što nam svima treba i što nikako ne bi smjelo biti politizirano.

O angažmanu na nivou najugroženijih kategorija bh. društva, državno ministarstvo zdravstva imalo bi ogroman značaj i uticaj, kazala je.

-U Federaciji, gdje ja djelujem radila sam mnogo na socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Nakon usvajanja reformske agende koja nalaze i promjene u ovim oblastima, ništa se nije značajno desilo. Naše zdravstvo funkcioniše u stanju teške improvizacije i često samo zahvaljujući požrtvovanosti zdravstvenih radnika. To su stvari na kojima treba da radi nova Vlada, da završi sve procedure koje su započete i kompletirati zakone koji se tiču zdravstvene i socijalne zaštite
Žene su u ovoj zemlji u procentu 63% visokoobrazovane, kazala je govoreći o angažmanu žena u politici. Same žene trebaju više podržavati druge žene, te se zalagati za zakone koji će to potvrditi. Treba biti više žena na mjestima odlučivanja, ali i izmjeniti zakone koji će reći da Vlada neće biti izglasana ako nema 40% ili 50 % žena.

-Mostove u BH bloku možemo izgraditi, zaključila je Kratina.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA