Život i stil
Svijetom u 2019. putovalo rekordnih milijardu i po turista Podaci Svjetske turističke organizacije za 2019. pokazuju da su sve regije u svijetu ostvarile poraste međunarodnih turističkih dolazaka
#

Tokom 2019. godine svijetom je putovalo rekordnih 1,5 milijardi turista, što je četiri odsto više nego 2018, a porast od tri do četiri odsto očekuju se i u 2020, podaci su Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Te i druge podatke iz svjetskog turizma za 2019. UNWTO je objavio danas u sklopu Svjetskog turističkog barometra, posljednjeg u tom obliku.

Deseta godina u nizu s porastima

Za rezultate u 2019. naglašava se da je to deseta godina zaredom s porastima u svjetskom turizmu.

"Porast turizma u svijetu u 2019. i pozitivna predviđanja za 2020. potvrđuju turizam kao vodeći i izdržljiv privredni sektor, posebno s obzirom na trenutne nesigurnosti u svijetu. To, kao i rezultati, traže odgovorno upravljanje rastom kako bi se najbolje iskoristile mogućnosti koje turizam može stvoriti za zajednice širom svijeta", upozoravaju iz UNWTO-a.

Poručuju da se u 2020. očekuje da će veliki događaji, poput Olimpijskih igara u Tokiju te izložbe Ekspo 2020 u Dubaiju, pozitivno uticati na sektor.

Glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikašvili ocjenjuje da u vrijeme nesigurnosti i nestabilnosti turizam ostaje pouzdan ekonomski sektor, prenosi Hina.

"U svjetlu međunarodnih trgovinskih tenzija, socijalnih nemira i geopolitičke nesigurnosti turizam i dalje postocima rasta nadmašuje svjetsku ekonomiju i poziva nas na odgovoran rad. S obzirom na poziciju turizma kao izuzetnog izvoznog sektora i stvaraoca zaposlenosti, UNWTO zagovara potrebu i odgovornog rasta, tim više što nam ostaje samo deset godina za ispunjenje 17 održivih razvojnih ciljeva iz UN-ove Agende 2030.", naglasio je Pololikašvili.

S obzirom na to da je UNWTO specijalizovana agencija UN-a za turizam, dodao je da će UN, koji ove godine slavi 75 godina, putem inicijative UN75 cijele 2020. sprovoditi najveći inkluzivni projekt o ulozi globalne saradnje u izgradnji bolje budućnosti za sve u svijetu, u čemu će turizam biti na prvom mjestu.

"Broj odredišta koji od međunarodnog turizma zarađuju milijardu ili više dolara gotovo se udvostručio od 1998. do danas, a vjerujemo i u razvoj turizma u ruralnim sredinama zbog čega je UNWTO 2020. označio 'godinom turizma i ruralnog razvoja' s nadom da će se sve više vidjeti kako turizam utječe na pozitivne promjene u ruralnim zajednicama otvaranjem radnih mjesta i raznih mogućnosti", kaže Pololikašvili.

Sve svjetske regije u plusu

Podaci UNWTO-a za 2019. pokazuju da su sve regije u svijetu ostvarile poraste međunarodnih turističkih dolazaka, pri čemu napominju da su neizvjesnost oko Bregzita, kolaps Tomasa Kuka, geopolitičke i socijalne tenzije te usporavanje globalne privrede ipak pridonijeli nešto sporijem rastu turizma u 2019. u poređenju s stopama rasta 2017. i 2018.

Bliski istok se u 2019. pokazao kao regija s najbrže rastućim međunarodnim turističkim dolascima, gotovo dvostruko većim od globalnog prosjeka, odnosno osam odsto više dolazaka turista nego u 2018, dok s porastom dolazaka od pet odsto slijede Azija i Okeanija.

Za Evropu iz UNWTO-a napominju da je rast dolazaka turista bio sporiji nego prethodnih godina, od četiri odsto, ali je i time i dalje vodeća svjetska regija s najviše međunarodnih turističkih dolazaka ili 743 miliona, što je i 51 odsto od ukupnog broja u svijetu.

Amerike su u 2019. zabilježile poraste dolazaka stranih turista od dva odsto, pri čemu su mnoge ostrvske destinacije na Karibima imale veća povećanja, a Južna Amerika padove zbog stalnih socijalnih i političkih previranja.

Ograničeni podaci dostupni za Afriku pokazuju rast dolazaka turista od četiri odsto u odnosu na 2018, u čemu se ističe sjever Afrike s porastima od devet odsto, dok je subsaharska Afrika zabilježila porast od 1,5 odsto.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.