Život i stil
Vlašić lažno predstavljen kao "corona free" destinacija Izvještavajući o aktivnostima da se turistički kapaciteti na Vlašiću prilagode pandemiji COVID-19, Face.ba je Vlašić pogrešno proglasio “korona free” destinacijom.
# Fena

Napomena: Web portal Face.ba 18.12.2019. objavio je netačne tvrdnje i lažnu vijest pod naslovom "Zvanično otvaranje zimske turističke sezone na Vlašiću bitno drugačije od prethodnih godina". 

Naime, u prilogu Agencije DAN zabilježen je prvi pomen Vlašića kao “korona free zone” ,  gdje je zabilježena i izjava načelnika Travnika Admira Hadžiemrića, koji je jedini od ukupno četiri sagovornika koristio takav termin. 

U tom prilogu Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a, izjavio je da je cilj skupa izrada internog pravilnika koji bi definisao sve korake da Vlašić dobije “interni certifikat sigurnosti destinacije”, a ne da postane “korona free zona”.

Dakle, sve tvrdnje kojima je Vlašić navodno proglašen “korona free zonom” su netačne, budući da se iz internog COVID-19 protokola, koji je dostupan na ovom linku, jasno vidi da on ne definiše Vlašić kao “kovid free destinaciju”, kako je naveo načelnik Travnika, a kasnije i brojni mediji.

Također, iz turističke organizacije SBK-a istakli su da su medijma više puta ukazivali na to da se u izvještajima o Vlašiću koristi termin safe, odnosno sigurna zona, ne free, odnosno zona bez COVID-19.

Direktor Turističkog ureda TZ SBK Miroslav Matošević istakao je da će zima na Vlašiću biti drugačija od ostalih, a navodeći:

„Potrudili smo se da svim ljubiteljima zimskog doživljaja i ove zimske sezone omogućimo nesmetano uživanje na planini, s tim da ćemo nastojati obezbijediti, kako domaćim i stranim turistima, tako i svim zaposlenicima i dionicima iz oblasti turizma, prije svega sasvim siguran boravak na području Srednjobosanskog kantona“, kazao je Matošević. 

"Turistička zajednica SBK je, u saradnji sa nadležnim partnerima u okviru priprema za zimsku turističku sezonu, utemeljila i razvila 'Interni certifikat sigurnosti destinacije' koji, pored zakonom propisanih mjera, nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze korona virusom, kao i preporuke kako reagirati ukoliko dođe do zaraze", naglasio je Matošević.

Matošević je pojasnio da je riječ o Pravilniku koji bi definisao sve korake da Vlašić dobije “Interni certifikat sigurnosti destinacije”. Kako je Matošević objasnio, takav interni pravilnik značio bi da se svi pridržavaju navedenih propisa, kako bi se osigurala uspješna, ali i sigurna sezona.

U pitanju je Interni certifikat koji označava destinaciju kao "Covid-safe", tj. "sigurno mjesto", a ne kao "Corona-free", što je izuzetno bitna razlika.

Kako ističu iz TZ SBK, upravo će nositelji certifikata biti promovisani kao poduzeća i akteri koji iznimno brinu o sigurnosti svojih gostiju i uposlenika u promotivnim kampanjama Turističke zajednice, ali i u kampanjama drugih subjekata kao sigurni poslovni subjekti.

Pored Internog Covid-19 protokola - WINTER SAFE DESTINATION, po pitanju sigurnosti na Vlašiću biće poduzete i mjere u cilju sigurnog odvijanja turističkih aktivnosti. Trenutno su u pripremi aktivnosti uspostave sezonske ambulante koja će pored uobičajenih ljekarskih pregleda i intervencija imati i poseban dio za preglede i liječenje osoba sa simptomima Covid-19 virusa.

Takođe, tokom zimske sezone biće osigurano i "Pet safe Covid-19" zona za dezinfekciju, a svi turisti će imati i mogućnost testiranja na Covid-19 na vlastiti zahtjev uz popust od 10 odsto.

Dakle shodno svim informacijama ono što je tačno je da Vlašić nije prva bh. "corona free"destinacija spremna za zimsku turističku sezonu. 

Iz  Turističke zajednica SBK/KSB poručili su da komentar da je Vlašić prva bh. "corona free" destinacija niko nije službeno dao.

"Za destinaciju se ne izdaje certifikat (radi se vjerojatno o medijskim naslovima). Službeno koristimo naziv SAFE- SIGURNA DESTINACIJA u skladu sa nizom donesenih mjera i aktivnosti koje doprinose povećanju sigurnosti od covid-19 virusa. "

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.