Život i stil
Znate li koji je najposjećeniji grad na svijetu? Broj međunarodnih posjetilaca u 200 gradova narastao je za 76 posto u zadnjih 10 godina, a ovo su najposjećeniji gradovi na svijetu prema godišnjem istraživanju koje sprovodi MasterCard.
#

Glavni grad Tajlanda, Bangkok, na prvom je mjestu najposećenijih gradova na svijetu, ispred Pariza i Londona, prema rezultatima jednog istraživanja.

Bangkok je najposjećeniji grad na svijetu četvrtu godinu zaredom s 22,8 miliona posjetilaca, prema godišnjem istraživanju koje sprovodi MasterCard.

Pariz London na drugom su i trećem mjestu sa oko 19,1 miliona dolazaka, a slijedi ih Dubai s 15,9 miliona.

Listu nastavljaju dva grada u jugoistočnoj Aziji - Singapur i Kuala Lumpur, koji su zauzeli peto i šesto mjesto.

Prema istraživanju koje obuhvata 200 gradova, u prvih deset svrstali su se još NjujorkIstanbul, japanska prestonica Tokio, kao i turski grad Antalija.

Broj međunarodnih posjetilaca u 200 gradova narastao je za 76 posto u zadnjih 10 godina.

Uprkos činjenici da je Bangkok više godina na vrhu liste, tajlandski turizam bilježi blaži pad dolazaka, što nije nevažno u zemlji u kojoj se turizmom ostvaruje 12 posto prihoda.

Slabiji privredni rast Kine uticao je na pad dolazaka kineskih turista u prvoj polovini godine. Ali, tu činjenicu dijelimično je nadoknadio povećani broj indijskih turista.

S druge strane, ocjenjuju da će Kina uvijek biti snažno turističko tržište.

"S obzirom na to da manje od 10 posto kineske populacije ima pasoš, potencijal kineskog tržišta neće nikada izblijediti", rekao je izvršni direktor jedne hotelske grupacije.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.