2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Halilović odbacuje optužbe Vlade RS-a i ministra Rajčevića

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u Bosni i Hercegovini (HEA) Enver Halilović ne prihvata rok Vlade Republike Srpske (RS) od sedam dana da upiše banjalučki i univerzitet u Istočnom Sarajevu u državni registar reakreditovanih visokoškolskih ustanova, te odbacuje optužbe da opstruiše taj proces.

-Današnja izjava ministra Rajčevića je nastavak njegovog i Vladinog političkog terora prema meni lično i ovoj agenciji – rekao je Halilović ističući da nije moguće izdati rješenje o reakreditaciji tih univerziteta bez preporuka HEA-e.

-Nije sporna institucionalna akreditacija ovih univerziteta, ali je sporno i neprihvatljivo da Ministarstvo donosi rješenje o akreditaciji visoko školskih ustanova i studijskih programa bez prethodne preporuke HEA-e. Poslali su 25. marta za davanje preporuke, a sami su napravili preporuku 27. marta – pojasnio je Halilović.

- OGLAS -

Upitan je li sklonio iz protokola preporuke koje napravio njegov zamjenik, koji ga je mijenjao dok je bio odsutan, kazao je da je “on zadužen za zakonitost rada HEA-e i da je te preporuke svakog momenta mogao staviti van snage”.

Ocijenivši da je “Rajčevićev današnji istup bio prijeteći“, kazao je da je to nastavak ovog što je rađeno do 8. marta ove godine.

Optužio je Vladu RS-a da neće da primijeni propis za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa po istim pravilima na cijelom prostoru BiH.

-U Briselu je komesar za proširenje i politiku susjedstva Evropske unije Johannes Hahn naredio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da se univerzitetima u BiH omogući pristup evropskim fondovima i programima, posebno Erasmus plus programu. S donošenjem izmjena i dopuna Odluke o normama, kojima se određuju minimalni standardi, od 8. marta je za Vladu i RS i njene organe nastao novi problem, primjene tog akta, koji je usvojio Upravni odbor HEA-e. Otklonjen je problem nepostojanja propisa za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa po istim pravilima na cijelom prostoru BiH. Sada Vlada RS i njeni organi neće da primijene taj drugi propis i optužuju Agenciju i mene lično za takvo stanje – ustvrdio je Halilović.

Navodi da Vlada RS-a “svjesno proizvodi krivca, te stvaraju alibi za svoje nezakonit postupanje, koje nazivaju formalnošću“.

Halilović je na Rajčevićeve tvrdnje da će Vlada izdati instrukciju članovima upravnog odbora HEA-e iz srpskog naroda da do daljeg zamrznu rad, naveo da te članove izvršna vlast u RS nije ni imenovala.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a Srđan Rajčević danas je optužio direktora HEA Envera Halilovića za političku opstrukciju, jer je odbio da upiše banjalučki i univerzitet u Istočnom Sarajevu u državni registar reakreditovanih visokoškolskih ustanova.

Rajčević tvrdi da je Halilović u obrazloženju “iskoristio formalno-pravnu činjenicu“, iako su oba univerziteta prošla sve potrebne procedure te očekuje i reakciju Evropske komisije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA