Život i stil
10 savjeta kako lakše zaspati! Uz ove ćete savjete stvoriti higijenu spavanja i probuditi se odmorni.
#

Zaboravite na brojanje ovaca – ako imate problema sa spavanjem i pitate se “kako lakše zaspati?“, uz ove ćete savjete stvoriti higijenu spavanja, lako zaspati i probuditi se odmorni.

1. Napravite mjesta

Izbacite iz spavaće sobe sve elektroničke smetnje, uključujući televizor, mobilne telefone i prijenosna računala. Stvorite mirno okruženje za kvalitetan san.

2. Opuštajuća kupka

Topla i opuštajuća kupka pomoći će vam da se opustite prije spavanja. Također će povećati tjelesnu temperaturu, a pad temperature koji slijedi će potaknuti vaše tijelo da misli kako je došlo vrijeme za spavanje.

U kupku dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja kako biste poboljšali učinak.

3. Vježbajte

Vježbanje tijekom dana može pomoći da navečer lakše zaspite. Ipak, nemojte vježbati prije spavanja jer ćete se osjećati previše energično poslije vježbanja, stoga ćete imati problema pri odlasku u krevet.

4. Neradna zona

Izbacite radni stol iz spavaće sobe jer može utjecati na vašu sposobnost da se isključite iz vaših svakodnevnih briga. Nema e-pošte, nema računa, nema stresa! Neka vaša spavaća soba bude mjesto za odmor i spavanje.

5. Rutina

Naša tijela vole rutinu! Odlazak na spavanje i buđenje ujutro u slično vrijeme svaki dan pomoći će da bolje spavate.

6. Opuštajući mirisi

Poprskajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande na jastuk i uživajte u mirnom i dubokom snu. Istraživanja su pokazala da aromaterapija lavandom može pomoći usporiti aktivnost živčanog sustava i poboljšati kvalitetu sna. Uz to  miriše predivno!

7. Smanjite unos kofeina

Izbjegavajte kofein i druge stimulanse u večernjim satima jer nećete moći zaspati. Radije popijte šalicu vrućeg mliječnog napitka ili čaj od kamilice.

8. Ustanite

Ako već ne možete zaspati, nema smisla da se okrećete po krevetu. Ustanite i okupirajte vrijeme nečim opuštajućim, kao što je npr. čitanje knjige pola sata, a zatim pokušajte ponovno zaspati. Nikako nemojte to vrijeme provesti ispred televizora. Televizor će još više razbuditi vaš mozak!

9. Biljni lijek

Bilje se može koristiti za privremeno ublažavanje problema spavanja uzrokovanog tjeskobom.

10. Ugasite svjetla

Obavezno ugasite sva svjetla ili ih barem prigušite dok pokušavate zaspati. Također, investirajte u roletne ili tamnije zavjese za umirujuće okruženje.

Prenosi, Krenizdravo.hr

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.