15 C
Sarajevo
28.03.2024

Hasan Pezić ove godine će naći smiraj u Potočarima: Fikret će konačno ocu moći na mezaru proučiti Fatihu

Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice najstarija je žrtva koja će biti ukopana na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Imao je sedamdeset godina kada je ubijen. Nestao je 1995. godine na području Kozluka, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

Sin Fikret živi u Živinicama. Dočekao je da nakon 25 godina njegov otac ima mezar u Memorijalnom centru u Potočarima. Njegovo ime bit će upisano na jednom od hiljada nišana koji svjedoče o strahotama počinjenim u ljeto ‘95. godine, javlja Anadolija.

Napokon će Fikret u “dolini bijelih nišana” da prouči Fatihu na mezaru oca Hasana. 

- OGLAS -

“Rođen sam u Vlasenici. Od 1992. pa do danas živim u Živinicama. Zaposlen sam u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Nakon 25 godina ove godine ću ukopati oca Hasana. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u Kozluku, kod Zvornika. Pronađeno je kompletno tijelo. Hvala Bogu da je pronađeno, tražili smo ga 25 godina”, ispričao je Fikret. 

“Ušao je u autobus u Potočarima, kada je bilo ‘čišćenje’ te nazovimo je ‘zaštićene zone’. Izveden je iz autobusa i od tada nismo imali nikakvih informacija, sve do unazad par mjeseci. Meni su prvi ljudi, koji su stizali na aerodrom Dubrave, rekli da su ga vidjeli da je ušao u autobus. Vjerovatno su poslije ušli u sve muškarce, bez obzira na godine, izveli iz autobusa”, izjavio je Fikret.

On je sa porodicom Vlasenicu napustio tri dana prije ulaska neprijateljske vojske u taj grad u istočnoj Bosni. 

“Sa ženom i dvije kćerke otišao sam kod rođaka u Kladanj. Treći dan zazvonio je telefon i rečeno nam je da je vojska ušla u Vlasenicu i da vrši masovna hapšenja i vodi ljude u logor. Tada smo se posljednji put čuli otac i ja. Ni on nije mogao zamisliti da će se to tako desiti, da se više nikada nećemo vidjeti ni sresti”, pojasnio je Fikret.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA