Život i stil
Avokado je jedna od najzdravijih namjernica na svijetu Avokado se smatra superhranom zbog velikih dobrobiti za zdravlje, a da ne spominjemo nevjerovatno kremast okus i teksturu
#

Avokado sadrži mnoštvo vitamina i drugih hranjivih sastojaka, a postoji nekoliko različitih metoda za konzumiranje i korištenje ovog voća – od maski za lice do ukusnog sladoleda pa čak i boje za tkaninu.

Tokom godina avokado je postao izuzetno popularan, a uzgajivači voća širom svijeta su uveliko povećali njegovu proizvodnju.

Avokado sadrži više kalija od banana, a kalij je izuzetno dobar za regulaciju krvnog priska. Također, on sadrži puno zdravih mononezasićenih masti koje su sastavni dio svake zdrave dijete.

  

Pola avokada sadrži manje kalorija od jednog malog pakovanja kikirikija te nešto manje kalorija od komadića cheddar sira. Isto tako, avokado sadrži i folnu kiselinu koja je od izuzetne važnosti za sve žene koje su trudne ili namjeravaju u skorijem razdoblju imati djecu.

Ovo voće se smatra superhranom i zbog toga što obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim fitokemikalijama. Mononezasićene masnoće ubrzavaju metabolizam i indirektno sprečavaju prejedanje, a također stvaraju osjećaj sitosti.

Avokado je poznat i po tome što sadrži lutein i zeaksantin koji su dobri za zdravlje očiju, a također sprječava i pojavu brojnih kardiovaskularnih bolesti.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.