-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Peaky Blinders izbacio novi trailer za petu sezonu (VIDEO)

Peaky Blinders je historijska/krimi (gangsterska) dramska serija producentske kuće BBC smiještena u Birmingem 1919. godine, u kojoj se za opstanak i prevlast nad svim sferama grada bore vojnici povratnici sa ratišta, kriminalci i revolucionari. Najviše u tome se ističu famozna i opasna braća Šelbi – Artur, Tomi i Džon, koji vode Peaky Blinderse, bandu/organizaciju kojoj je zaštitni znak žilet ispod kape (koja im je i oružje). Bave se ilegalnim kockanjem koje žele da legalizuju na sve moguće načine, a između ostalog, uz to dolazi i neizbežno reketiranje i mnoge druge kriminalne aktivnosti.

Braća imaju mlađu (i razmaženu) sestru Adu (Sophie Rundle) koja je u tajnoj romantičnoj vezi sa jednim od najtraženijih revolucionara u zemlji – Fredijem Tornom (Iddo Goldberg). Porodici Šelbi glavni oslonac i pokretačka snaga je njihova voljena tetka Poli (Helen McCrory) koja im je ujedno i otac i majka. Braća je neizmjerno poštuju i cjene, a ona je između ostalog i glavni blagajnik organizacije. Artur (Paul Anderson) i Tomi (Cillian Murphy) su preživjeli sve strahote Prvog svijetskog rata koji je na njih ostavio opasne traume kojih se stalno sjećaju. Posebno Tomi, koji ne bježi u svijet opijata/droge, lakih žena ili nenormalnih količina alkohola kao Arthur da bar na tren zaboravi šta je preživio. 

On je zapravo odgovoran za sve njih, preuzeo je taj teret na sebe – on je glava porodice, najopasniji, najokrutniji i najpametniji od svih njih, iako je Artur najstariji. Tomijeva pozicija bosa u gradu ugrožena je dolaskom policijskog šefa iz Belfasta, izvesnog Čestera Kempbela (Sam Neill) koji u početku ima samo jednu misiju – počistiti Birmingem od ološa, a kasnije se sticajem okolnosti to mijenja. Tomiju stvari neće olakšati ni pojava misterozne lijepe žene Grejs (Annabelle Wallis) u njegovom životu, sa vrlo opasnom tajnom.

- OGLAS -

Poznati i uspješni britanski scenarista Stiven Najt (Steven Knight) je alfa i omega ove serije. Ovaj kreativni filmski radnik se u posljednje vrijeme okušao i kao režiser (Redemption, hvaljeni Locke) i tu se snalazi kao riba u vodi, po mom mišljenju. Ova serija je samo potvrda njegovog tečnog (filmskog) umjeća koje će svakim novim projektom rasti i dobijati na važnosti.  

 

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA