Život i stil
Čaj od koprive, diuretik bogat željezom, snižava i šećer Kopriva (Urtica dioica) bogata je vitaminima, mineralima i ljekovitim tvarima.
#

List koprive učinkovito olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Propisuje se za unutarnju uporabu kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrija i mokraćne kiseline te olakšati stanje kod reumatizma i artritisa.

Također, laboratorijska ispitivanja provedena u Njemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protuupalni učinak. Kopriva djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemoroida. Čaj se rabi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja pijeska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu. Kopriva snižava i razinu šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim čajnim mješavinama protiv dijabetesa. Pripravci od korijena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlijezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer potiče apetit, opskrbljuje organizam željezom i uspješno djeluje protiv umora. U vanjskoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i prhuti.

Mladi se izdanci mogu pržiti na ulju, a osušeni i samljeveni u prah mogu se spremati za daljnju uporabu. Otrovni sadržaj iz koprivinih žalaca (mravlja kiselina) kuhanjem ishlapi te se neutralizira. Kopriva je bogata kalcijem, fosforom, željezom i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

Čaj od koprive Sastojci: 2 žličice listova koprive 250 ml vode Priprema: Svježi ili sušeni list koprive prelij šalicom vrele vode, ostavi da poklopljeno stoji deset minuta te procijedi.

Primjena: Popij tri šalice na dan kod reumatskih bolova, umora, slabokrvnosti i izostanka apetita.


FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.