9 C
Sarajevo
24.04.2024

Kongresmenka Johnson: Srebrenica se ne smije zaboraviti

Na dan kada se obilježava 25. godišnjica genocida koji se dogodio u Srebrenici prisjećamo se zločina koje je počinila Vojska Republike Srpske na teritoriji istočne Bosne i Hercegovine, zločine etničkog čišćenja i sistematskog ubijanja Bošnjaka, saopćeno je iz ureda kongresmenke Eddie Bernice Johnson koja predstavlja 30. kongresni okrug američke savezne države Teksas pri Zastupničkom domu SAD-a.

– Zastupnički dom s pravom je nazvao zločine koji su se dogodili u Srebrenici i druge politike agresije i etničkog čišćenja od strane srpskih snaga tokom rata u BiH kao genocid 2005., a ponovo 2015. godine. Za vrijeme mog mandata u Kongresu imala sam priliku upoznati majke dječaka i muškaraca ubijenih tokom rata i saslušala sam njihove priče – ustvrdila je Johnson.

Napomenula je da je kao dopredsjednica Kongresnog kluba prijatelja BiH pri američkom Kongresu bila svjedok tome da je BiH uspjela prevladati brojne prepreke otkako je proglasila nezavisnost.

- OGLAS -

Iako je postignut značajan napredak, preostaje još puno posla da se uradi. Mir je krhak na ovim prostorima i međunarodna zajednica mora nastaviti s naporima da Bosna i Hercegovina ostane mirna i inkluzivna zemlja, ističe se u saopćenju iz njenog ureda.

Johnson navodi da će u ponedjeljak, zajedno s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, predstavnikom Eliotom Engelom iz New Yorka, predstaviti Rezoluciju u Domu u čast onima koji su izgubili živote tokom najgorih zločina na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Rezolucija je ujedno i potpora težnji bosanskog naroda za većim euroatlantskim integracijama. 

– Genocid u Srebrenici služi kao podsjetnik na posljedice koje nastaju kada međunarodna zajednica ne reagira na vojne akcije. Podržava žrtve i preživjele srebreničkog genocida i vjerujem da se ova tragedija nikada ne smije zaboraviti – kazala je ona. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA