5 C
Sarajevo
27.04.2024

Plenković i Li: Posjet prekretničkog značaja za odnose Hrvatske i Kine

Službeni posjet Republici Hrvatskoj predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga, koji je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, započeo je sastankom u Vladi s predsjednikom Hrvatske vlade Andrejem Plenkovićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o prvom posjetu jednog kineskog premijera Republici Hrvatskoj i šestom susretu Andreja Plenkovića i Li Kequianga.

Dvije vlade potpisale su u Banskim dvorima nakon sastanka dvojice premijera i delegacija šest sporazuma koji se odnose na poljoprivredu, gospodarstvo, turizam, znanost i obrazovanje, sport te digitalnu suradnju.

- OGLAS -

Usvojena je i zajednička izjava koja ima za cilj usmjeriti rad resora Kine i Hrvatske, pojačati politički dijalog i unaprijediti gospodarsku suradnju, stvoriti preduvjete za investicije te povećati trgovinsku razmjenu.

Četiri sporazuma bit će potpisana sutra i prekosutra u Dubrovniku na summitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Europe koji je sastavnica Inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

Hrvatski premijer je istaknuo kako ovaj posjet obuhvaća politički i gospodarski aspekt suradnje.

Trgovinska razmjena Kine i Hrvatske godišnje iznosi 1 milijardu eura, a prošle godine Hrvatsku je posjetilo 250.000 kineskih turista.

“Projekt izgradnje Pelješkog mosta kojeg je na natječaju dobila China Road and Bridge Corporation za naše odnose znači ključnu prekretnicu”, izjavio je Plenković.

Istaknuo je kako će ovaj sastanak otvoriti mogućnosti suradnje u području  luka, željezničke infrastrukture, digitalne tehnologije, znanosti i obrazovanja, poljoprivrede, financijskog sektora i u području sporta.

“Ovaj posjet ima prekretnički značaj u odnosima Hrvatske i Kine”, ocijenio je Plenković.

Kineski premijer Li Hrvatsku je nazvao “zemljom tisuću otoka” te poručio kako kineski narod poznaje osobu Marka Pola koji je prvi čovjek koji je, kako je rekao, povezao istok i zapad, a rođen je na jadranskom otoku Korčuli.

Li je rekao kako se Kinezi dive uspjehu kojeg je nogometna reprezentacija prošle godine postigla na Svjetskom prvenstvu, dodavši kako je “pola milijarde Kineza navijalo za Hrvatsku, tako da u Kini Hrvatska ima najviše navijača na svijetu”.

Hrvatski premijer Plenković kineskom kolegu Liju poklonio je loptu hrvatske nogometne reprezentacije sa potpisima reprezentativaca i električni bicikl marke “Rimac”, a Li Plenkoviću košarkašku loptu i nacionalni dres.

“Zajedno smo postigli suglasnost da i u okviru odnosa unutar Europske unije i na bilateralnoj razini jačamo našu suradnju i naše odnose. Spremni smo ojačati suradnju unutar Inicijative “Jedan pojas jedan put” te u izgradnji infrastrukture s hrvatskom stranom”, kazao je Li.

Najavio je veći uvoz hrvatskih proizvoda potrebnih na kineskom tržištu.

Kineski premijer sudjelovao je i na otvaranju izložbe “Učenjaci drevne Kine” u Klovićevim dvorima.

Premijer Li sastao se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a tijekom dana sastaje se i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Dvojica premijera sutra prijepodne iz Dubrovnika će katamaranom krenuti prema Pelješcu te zajedno obići radnike i gradilište Pelješkog mosta, čime će obilježiti dovršetak prve faze gradnje ovog velikog projekta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA