Život i stil
Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma...
#

Međunarodni je dan Down sindroma. Datum je odabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma.

Kako nastaje Down sindrom

Hromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom hromosomu nalaze se hiljade gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNK. Hromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para (ukupno 46 hromosoma). U svakom paru jedan hromosom potječe od majke, a jedan od oca.

Downov sindrom genetski je poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine genetičar Jerome Lejeune kada je na 21. paru hromosoma otkrio još jedan hromosom viška – umjesto dva, tu su se nalazila tri hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma. Downov sindrom kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika potječe od engleskog ljekara Johna Langdona Downa koji je još 1866. godine prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stepenom poremećaja u razvoju (mentalni hendikep). Svjetski dan osoba s Down sindromom prvi put obilježen je u Singapuru 2006. godine.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom.

Taj poremećaj sprečava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a postoji u preko pedeset karakterističnih obilježja, čiji se intenzitet razlikuje od osobe do osobe.

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Odgovornost za to leži u nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i svima nama.

Osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele, komunikativne, kreativne, no većini njih je čitav život potrebna podrška, njega i pomoć. Osim kroz javne institucije, integriranje redovnu nastavu odgojno-obrazovnih ustanova uz podršku pomoćnika u nastavi, podršku im pružaju i brojna udruženja.

Danas su mogućnosti i prilike za ljude sa Downovim sindromom daleko veće nego što je to bilo u prošlosti. Osobe s Down sindromom mogu voditi normalan život, obrazovati se, raditi, baviti se sportom, sklapati veze, imati djecu i voditi samostalan život, međutim u sve moraju uložiti dodatni napor i suočiti se s dodatnim izazovima.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Pokažite podršku

Simbol Dana sindroma Down su rasparene šarene čarape jer predstavljaju različitost, a nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo. Neka različitost bude naša snaga i naše bogatstvo!

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.