13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Peticijom traže da se zabrani ulazak migranata na područje USK

Udruženje “Povratnici” iz Unsko-sanskog kantona pokrenulo je potpisivanje peticije povodom rješavanja problema migrantske krize kojom se, između ostalog, traži da bude zabranjen ulazak migranata na ovo područje i da se angažuju Oružane snage BiH na obezbjeđivanju migrantskog kampa u selu Lipa, na granici između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

Predsjednik Udruženja “Povratnici” Nemanja Davidović rekao je Srni da je jedan od zahtjeva i izmještanje migranata koji se trenutno nalaze van migrantskih kampova u Unsko-sanskom kantonu van kantona, te provjera i utvrđivanje odgovornosti za izdavanje lažnih viza državljanima Pakistana.

On kaže da se trenutno na području Unsko-sanskog kantona nalazi oko 8.000 migranata, te dodaje da u ovaj kanton svakodnevno pristižu novi.

- OGLAS -

“Nakon otvaranja granice Turske za slobodan prolaz migranata očekuje se sukcesivno pristizanje nekoliko desetina hiljada novih migranata u BiH krajem maja. Udruženje smatra da će njihov priliv dodatno narušiti bezbjednost građana BiH”, rekao je Davidović.

On je dodao da zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona govore da je tokom prošle godine registrovano 205 krivičnih djela koja su počinili migranti, te da je policija imala 1.500 intervencija.

Udruženje “Povratnici” donijelo je odluku o raspisivanju peticije o zaštiti lokalnog stanovništva od migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu na sjednici Upravnog odbora održanoj 18. maja.

Davidović je precizirao da će akcija prikupljanja potpisa trajati do 27. maja, nakon čega će ovlaštene osobe iz ovog udruženja uputiti zahtjeve iz peticije nadležnim organima.

On je dodao je peticiju moguće potpisati lično i onlajn na formularu koji se može naći na Internetu.

Akcija izmještanja određenog broja migranata iz prihvatnog centra “Bira” u Bihaću počeće u petak, 22. maja, a to je i početak procesa zatvaranja tog centra, najavio je ranije ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić.

On je naveo da je, s ciljem brze realizacije plana, od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih organizacija zatraženo proširenje smještajnog kapaciteta u prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA