7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Zašto Novak jede travu na Vimbldonu

U najdužem finalu u istoriji Vimbldona Novak Đoković je pobedio Rodžera Federera rezultatom 7:6 1:6 7:6 4:6 13:12 i tako osvojio petu titulu na ovom Grend slemu.

Tradiciju koju je započeo 2011, osvajanjem prve titule na prestižnom turniru u Londonu, Novak je nastavio i ove godine i nakon pobede iščupao i pojeo malo trave sa glavnog terena.

Onima koji prate karijeru srpskog asa ovaj potez je i te kako poznat i očekivan, ali su zato mnogi mlađi gledaoci reagovali što iznenđenjem, što šokom, što duhovitim komentarima. Tako je jedan fan tenisa objasnio zašto zapravo Đoković jede travu, rekavši da je to zato jer je GOAT. A za one koji ne govore engleski, u pitanju je igra rečima koja upućuje na dva značenja ove reči – jedno je “koza”, a drugo “najbolji svih vremena” (greatest of all time).

- OGLAS -

Ipak, pravi odgovor je malo sentimentalniji. Kako je srpski teniser jednom prilikom objasnio, to što posle svake pobede na Vimbldonu jede travu ima veze sa obećanjem koje je sebi dao u detinjstvu. 

“Kao dečak sam maštao o Vimbldonu, to je bio moj veliki san. Samom sebi sam rekao: ako pobediš, moraš pojesti travu sa tog terena. Trava sa Vimbldona je meni kao slatkiš, veoma je ukusna i taj čin predstavlja simbol moje pobede.”

Inače, Novaku su pobedu čestitali mnogi, pa i Kensingtonska palata, nakon što je Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža i pokroviteljka Sveengleske lige tenisa na travi i kroketa, pobedniku dodelila šampionski pehar.

Na svečanosti nakon epskog finala, Nole je sa peharom u rukama pozirao zajedno sa Simonom Halep, pobednicom ženskog finala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA