Život i stil
Evo koje posljedice na mozak ostavlja masna, slana i nezdrava hrana Nedavna je studija pokazala kako uživanje u hrani koja sadrži puno zasićenih masnoća utiče na rad mozga
# Pixabay

Nedavna je studija pokazala kako uživanje u hrani koja sadrži puno zasićenih masnoća utiče na rad mozga

Za vrijeme trajanja karantene, mnogi su se oslonili na „brzu“ hranu kako bi se lakše nosili sa stresom i svim strahovima koji su se u to vrijeme budili.

No što biste rekli ako saznate da upravo takva hrana utječe na smanjenu sposobnost fokusiranja?

Nova studija objavljena u magazinu The American Journal of Clinical Nutrition na kojoj su radili znanstvenici sa sveučilišta Ohio nudi objašnjenje kako je samo jedan ovakav obrok dovoljan da utječe na koncentraciju pojedinca.

Drugim riječima, oni koji su mogli raditi od kuće dok je trajala pandemija i uživali u „hrani za utjehu“ moguće da su primijetili blage promjene u mogućnosti koncentriranja.

Ispitivanje je provedeno uz pomoć 51 ženske osobe koje su svakog jutra pristupale testu koncentracije te opet 5 sati nakon što su pojele nezdrav obrok, ili pak onaj koji je sadržavao samo zdrave namirnice. Jasno je, skupina koja je jela nezdravo je i najlošije prošla na test.

Stephanie Urrutia, nutricionistkinja s istog sveučilišta smatra kako je konzumacija hrane koja sadrži puno šećera i zasićenih masnoća, ali bez vlakana, često uzrokuje kaos u crijevima koja mogu podleći upalama. Kada se to dogodi, uski spojevi probavnog trakta se opuštaju i ostavljaju rupe u crijevima, piše ordinacija.hr.

11 stvari koje morate napraviti odmah ako vas probudi bol u trbuhu
Iako studija nije dokazala što se događa u mozgu, rezultati jesu otkrili potencijalnu poveznicu između zasićenih masnoća i crijeva - mozga. Smatra se kako ti proizvodi mogu uzrokovati upalu crijeva što može uzrokovati upale u mozgu. Ideja je da masne kiseline mogu preći barijeru krv-mozak.

Drugi put kad poželite pojesti kutiju slatkiša i jedan masni sendvič, pokušajte i sami razumjeti kakve promjene doživljavate kada je u pitanju koncentracija.

(N1)

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.