12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

UNICEF: Javnost u BiH mora više “vidjeti djecu”, njihova prava i interese

Širom svijeta se obilježava 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, te je u UNICEF u BiH pozvao sve svoje medijske partere, predstavnike dvadesetak medija, na dvodnevnu radionicu na Jahorini kako bi se formulirao zajednički plan aktivnosti u naredna dva mjeseca.

Slogan tih aktivnosti je “Slušaj dijete!”, u okviru kojih će se ponuditi pojašnjenje odredbi Konvencije o pravima djeteta, kao i podsjetiti da prava i interesi djeteta moraju biti vidljivi i u bh. medijima.

Voditeljica komunicikacija UNICEF-a u BiH Nela Kačmarčik naglašava da će dio aktivnosti biti i tzv. međugeneracijski dijalog, u kome će se djeci ponuditi prilika da poznatim ličnostima postave pitanja o njihovom djetinjstvu i uporede sa svojim iskustvom.

- OGLAS -

– Odgovor svih partera na radionici je bio odličan i to nas raduje. Nadamo se da će javnosti u narednih par mjesec zaista više “vidjeti djecu”, njihova prava i interese, te prisjetiti se svog djetinjstva. Vjerujemo da je Konvencija u proteklih 30 godina donijela pozitivne pomake, ali da je pred nama još mnogo zadataka kako bi se ostvarilo “svako pravo za svako dijete”, zaključila je Kačmarčik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA