7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Reorganizacija zdravstva u Kantonu Sarajevo, kako će se odraziti na Opću bolnicu

Da li će Opća bolnica primarijus dr. Abdulah Nakaš postati ujedno COVID i 24-satni urgentni centar, o tome se ovih dana sve više govori. Ključ je, kaže kantonalni resorni ministar, olakšati put pacijenta do zdravstvene ustanove, a direktorica KCUS-a, Sebija Izetbegović kaže, da bi se time rasteretila najveća zdravstvena ustanova u Kantonu Sarajevo. Dok s druge strane mnogi tvrde, Opća bolnica za tako nešto nema kapacitete, te bi ovo mogao biti prvi korak ka njenom konačnom gašenju.

U jeku pandemije – famozni put pacijenta, način na koji najjednostavnije dolazi do odgovarajućih ljekara, još je nejasan. Ministar zdravstva KS, Rusmir Mesihović kaže – još nije odlučeno da li će veći teret COVID pacijenata i urgentnih slučajeva pasti na leđa Opće bolnice. Zavisi od razvoja situacije.

“Nije ništa zakovano, niti je bilo šta završeno mi samo pravimo pretpostavke za to da zdravstveni sistem to jeste konkretno Opća bolnica koja je direktno u nadležnosti KS profunkcionirala i u toj fazi koja bi bila ne daj Bože ta eksponencijalna. Ni u jednoj, ni u jednoj ponavljam varijanti nije predviđeno da se gasi bilo koji urgentni cenatar. Ostaje urgentni centar i u KCUS i u Općoj bolnici”, izjavio je Rusmir Mesihović, ministar zdravstva KS.

- OGLAS -

Reorganizacija je neophodna zbog boljeg odgovora u krizi, navodi direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. Pacijenti su nezadovoljni, ističe, i reforma se morala desiti mnogo ranije. Ako dođe do preraspodjele pojedini ljekari će iz Kliničkog preći na rad u Opću bolnicu.

“Reorganizacija bi se radila u korist pacijenata, njima bi bila obezbijeđena bolja dostupnost i lakša, odredio bi se put njihovog kretanja ne bi bolesnici lutali od ustanove do ustanove a da pri tome još nikad ne znaju šta trebaju da dobiju na kojem nivou, i zdravstveni radnici ne bi duplirali ili triplicirali svoje usluge već bi radili onaj dio posla koji njima pripada i to bi bila reorganizacija na opće zadovoljstvo”, kazala je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Za reorganizaciju su spremni i u JU Dom zdravlja. Dok paralaleno rade na uspostavljanju COVID ambulante u Sarajevu, gdje će se isključivo pregledati svi febrilni pacijenti, a domovi zdravlja rasteretiti za druga oboljenja – spremni su i odgovoriti na zahtjev resornog Ministastva.

“Mi kao Dom zdravlja smo spremno dočekali te upute i odmah smo postupili po preporukama i po Naredbi Ministarstva, gdje smo kreirali spisak ljekara internista koji bi bili na dispoziciji Općoj bolnici kako će se stvari dalje razvijati ne znamo to je u rukama Ministarstva i Kriznog štaba tako da dinamika, koliko internista i do kada to je pitanje za Ministarstvo”, kazao je Arman Šarić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Reakcije iz Naše stranke i SDP. Opća bolnica nije spremna na takav poduhvat. Nema interventne kardiologije i kardiohirurgije, nema dijalizu, neurohirurgiju, vaskularnu hirurgiju, torakalnu hirurgiju. Cilj je, navode članovi ove dvije stranke – uništavanje Bolnice koja je bila na putu da postane regionalno respektabilna.

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić kaže – uz kadrovska pojačanja mogli bi odgovoriti novim izazovima. I poručuje:

“Nema govora da će se zatvoriti ova Bolnica, ja sam već rekao, mi nećemo prihvatiti ništa što može srušiti ovu Bolnicu ili srušiti dignitet Opće bolnice kao ni dignitet pacijenata. Ponavljam još jednom ne treba se politika puno miješati u organizaciju zdravstvenog sistema. Ne treba niko da brani Opću bolnicu, Opća bolnica zna šta može, koliko vrijedi i garantujem vam da neće preuzeti ništa što neće moći završiti i realizovati.”

Iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo kažu – u ovom periodu nisu nadležni za reorganizaciju zdravstva, no navode, sa aspekta struke podržavaju sve potrebne promjene s ciljem što efikasnijeg liječenja građana. 

(N1)

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA