Život i stil
Gorka dinja, čisti jetru, pomaže u borbi protiv raka, dijabetesa i lošeg holesterola Porijeklom je iz Indije odakle se od 14. vijeka raširila širom svijeta. Raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike, Afrike i Azije.
#

Gorka dinja (lat. Momordica charantia) je biljka iz porodice Cucurbitaceae ili tikvovki (krastavca, tikve, dinje i lubenice), poznata i kao karela.

Porijeklom je iz Indije odakle se od 14. vijeka raširila širom svijeta. Raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike, Afrike i Azije.

Gorka dinja je biljka penjačica, dugih listova, žutih cvjetova s izduženim plodom koji sazrijevanjem zažuti i popuca otkrivajući tako svoju unutrašnjost sa sjemenkama. Svi su dijelovi biljke, list, plod i sjeme, jestivi uz prepoznatljivi gorak okus, prenosi bioterra.hr.

Plod gorke dinje se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu.

U tradicionalnim indijskim domovima pije se i svježe iscijeđen sok. 

Osim soka od karele trgovine zdrave hrane i apoteke nude i ekstrakt karele u kapsulama. 

Ekstrakt sadrži najmanje tri aktivne supstance s antidijabetičkim djelovanjem (karantin, vicin i polopeptid). 

Gorka dinja sadrži i vrstu lektina koji snižava koncentraciju glukoze u krvi (djeluje hipoglikemijski) djelovanjem na periferna tkiva i smanjivanjem apetita (slično djeluje i inzulin na mozak).

LJEKOVITOST GORKE DINJE

Biljka je poznata od davnina i koristila se u mnogim tradicionalnim medicinama za širok spektar medicinskih primjena, uključujući liječenje dijabetesa tipa 2, hipertenzije, pretilosti, raka, bakterijskih i virusnih infekcija, pa čak i AIDS-a.

Iako poznato vijekovima, antivirusno, antioksidativno i antidijabetičko djelovanje gorke dinje relativno je nedavno prepoznato na zapadu.

Gorka dinja odličan je izvor antioksidativnih spojeva poput beta-karotina, flavonoida, luteina i zeaksantina koji su prva linija obrane protiv slobodih radikala, faktora starenja i raznih degenerativnih oboljenja.

Sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina (A, B1, B2, B3, B9, C), minerala (kalij, magnezij, cink, fosfor, mangan, željezo), vlakana te brojne druge supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet.

Gorka dinja

  • snižava nivo šećera u krvi, prirodni lijek za dijabetes
  • može sniziti koncentraciju ukupnih triglicerida u krvi i lošeg holesterola
  • štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala
  • olakšava probavu zbog udjela dijetalnih vlakana
  • djeluje protiv raka
  • štiti od malarije
  • djeluje antivirusno
  • pospješuje mršavljenje
  • uništava crijevne parazite i toksine u organizmu
  • ubrzava zacjeljivanje kože kod opeklina
  • jača imunološki sistem
  • pomaže u liječenju psorijaze
  • daje energiju
  • izbacuje toksine iz tijela

Karela sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina i minerala te brojne supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline ističu nutritivni sastav gorke dinje.

U 94 grama se nalazi:

  • 20 kalorija
  • 4 grama ugljikohidrata
  • 2 grama vlakana
  • 93 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 44 % preporučenog dnevnog unosa vitamina A
  • 17 % preporučenog dnevnog unosa folne kiseline
  • 8 % preporučenog dnevnog unosa kalija
  • 5 % preporučenog dnevnog unosa cinka
  • 4 % preporučenog dnevnog unosa željeza

Osim navedenih nutrijenata, plod gorke dinje sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju kao antioksidansi. 

To su:

1. Fenoli i flavonoidi – katehin, galna kiselina, taninska kiselina, epikatehin, kavena i kumarinska kiselina

2. Triterpenoidi nalik kukurbitanu – karantin, kuguacini, momordicini, karavilagenini

3. Triterpenski glikozidi nalik kukurbitanu – karavilozidi, karantozidi, momordikozidi saponini

4. Peptidi nalik inzulinu

Saveznik u borbi protiv dijabetesa

Gorka dinja se pokazala kao odlično sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi. Stoga se sve više proizvodi u obliku soka, kako bi bila široko dostupna. Sok i čaj od gorke dinje pomažu u liječenju dijabetesa tipa 2. 

Na koji način?

Ubrzo nakon konzumacije čaja ili soka od gorke dinje, gušterača počinje lučiti hormon glukagon, dovodeći tako do povlačenja šećera iz krvi u ćelije i tkiva, tako dolazi do snižavanja šećera u krvi i normalizacije glukoze.

Ipak, usljed pretjerane konzumacije, nivo šećera može pasti ispod graničnih vrijednosti, izazvati nesvjestice i vrtoglavice – da bi se to spriječilo, preporučuje se konzumiranje čaja ili soka od gorke dinje ne više od 2 puta dnevno.

Preporuke su da se čaj pije ujutro, na prazan želudac, ili naveče, prije spavanja.

Može sniziti holesterol

Visoki nivoi holesterola mogu uzrokovati nakupljanje masnih naslaga u arterijama, koje prisiljavaju srce na naporniji rad pri pumpanju krvi povećavajući tako rizik od srčanih bolesti.

Može pomoći pri mršavljenju

Gorka dinja bi mogla pospješiti gubitak kilograma, jer je niskokalorična, a bogata vlaknima. Sadrži približno 2 grama vlakana po jednoj šalici (94 grama). Vlakna sporije prolaze kroz probavni trakt, pomažući vam tako da duže ostanete sitima i smanjujući osjećaj gladi.

Čisti jetru

Sok gorke dinje liječi probleme s jetrom. Studija objavljena u International Journal of Vitamin and Nutrition, zaključila je da gorka dinja pruža zaštitu od zatajenja jetre jačanjem antioksidativnog djelovanja enzima u jetri. Takođe pojačava rad vašeg mjehura.

Jača imunološki sistem

Gorka dinja uspješno se bori protiv virusa i bakterija te tako jača vaš imunitet. Sprečava alergije i probavne smetnje. Antioksidansi iz gorke dinje djeluju kao snažni odbrambeni mehanizmi, a pomažu i u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala koji mogu uzrokovati razne vrste raka.

Za zdravlje očiju

Pomaže u prevenciji problema vezanih uz vid poput katarakte jer sadrži spojeve poput beta-karotena i vitamina A koji pozitivno djeluju na zdravlje očiju i jačaju vid. Takođe je dobar kućni lijek za liječenje podočnjaka.

Ljekovitost gorke dinje kod malignih oboljenja

Gorka dinja je, s pravom, privukla zanimanje naučnika zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi, posebno zbog svog djelovanja na maligna oboljenja. Njeno ljekovito djelovanje naučnici pripisuju glikoproteinu lektinu, koji gorka dinja sadrži u velikim količinama. On je po aktivnosti sličan inzulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i djeluje kao imunomodulator.

U brojnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci soka gorke dinje ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Naučnici Univerziteta u Saint Louisu otkrili su blagotvoran učinak mesa gorke dinje na uništavanje stanica raka dojke i sprečavanje njihovog množenja.

Studija koju su proveli naučnici Centra za istraživanje karcinoma, na Univerzitetu u Coloradu, potvrdila je da sok gorke dinje utiče na smanjenje rasta tumora gušterače.

Osim kod karcinoma gušterače i dojke, ustanovljeno je da sok gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog crijeva i disajnih puteva.

Sok gorke dinje sprečava širenje leukemije i neuroblastoma - neuroendokrinog tumora - te pojačava imunološke stanične funkcije u ljudi koji boluju od raka.

SOK OD GORKE DINJE

Jedino što vam treba za pripremu ovog soka je sokovnik.

Nakon što odstranite koru, sjemenke i pulpu gorke dinje, narežite mesnati dio dinje na sitne komadiće, a zatim ih ubacite u sokovnik.

Sok od gorke dinje je potrebno razrijediti vodom, u omjeru 2:1 u korist vode.

Sok od gorke dinje se koristi za ublažavanje bolova u zglobovima i protiv hronične temperature, u slučajevima žutice i bolesti jetre ili probavnog sistema zbog svog diuretičkog, laksativnog i antihelmintskog djelovanja. Primjenjuje se lokalno u slučaju kroničnih kožnih bolesti i za liječenje opeklina i osipa.

Pomaže kod problema sa gušteračom, ublažava bolove kod tumora dojke, prostate, debelog crijeva, želuca i jetre. Studije su pokazale da povoljno djeluje na pacijente koji su na hemoterapiji.

Napomena

Uprkos tome što je ljekovita, gorka dinja se treba uzimati s oprezom.

S upotrebom soka ne treba pretjerivati jer može izazvati osjećaj mučnine, povraćanje i bolove u želucu. 

Dijabetičari, trudnice  i dojilje obavezno bi se trebali posavjetovati sa svojim ljekarom prije konzumacije gorke dinje.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.