Život i stil
Hrana u službi ljepote: Orašasti plodovi, grah i špinat učinit će vašu kosu zdravom Zdrava, sjajna i njegovana kosa cilj je gotovo svake žene zbog čega većina pribjegava različitim preparatima za njegu.
#

Nakon tridesete godine rast vaše koste će se postepeno usporavati. Kako biste to spriječili na jelovnik uvrstite namirnice bogate proteinima, željezom, vitaminima A, B, C, D i E, omega-3 masnim kiselinama, cinkom, selenom i magnezijem.

Dermatolozi savjetuju da sovju ishranu obogatite orašastim plodovima, jer istraživanja pokazuju da omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšanju rasta kose. Osim toga, orašasti plodovi bogati su vitaminom B i E, magnezijem i cinkom što će sprioječiti opadanje i listanje kose i učiniti je sjajnijom.

Losos, haringa, tuna i sardina bogate su bjelančevinama, vitaminom D, omega-3 masnim kiselinama i drugim komponentama poput linolejske kiseline koje će ojačati vašu kosu. Dobra opcija su i školjke koje su bogate cinkom koji će vašu kosu učiniti gušćom i bujnijom.

Svom jelovniku dodajte i špinat, hranjivi sastojak bogat željezom koji može spriječiti stanjivanje kose, ali i jaja koja su sjajan izvor bjelančevina i biotina koji su istovremeno važni za zdravu kosu i njen rast.

Grah je također važna namirnica jer je bogat proteinima, željezom, cinkom i biotinom koji potiču rast kose. U nedostatku biotina kosa često kosa postane tanka i lomljiva.

Vašu kosu zdravijom će učiniti i jelovnik bogat crvenim mesom i tamnozelenim povrćem, kao i ljute paprike, krompir, mrkva i grčki jogurt, prenosi Klix.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.