12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Hasan Ćehić brata traži 27 godina

Prije 28 godina u jednoj od prvih ofanziva Petog korpusa na Grabeškom platou iznad Bihaća nestala su četiri borca. Ahmet Ćehić, Fehim Dedić, Rifet Draganović i Mehmed Šarić nestali su 15. septembra 1992.godine, ali ni do danas njihova tijela nisu pronađena.

Nestanak ovih boraca u akciji „Plamen 92“ Petog korpusa i danas je obavijen velom tajne, jako je malo informacija, nestali su pod nerazjašnjenim okolnostima.

Husein Ćehić je danas opet okupio porodicu, saborce, komšije oko spomen obilježja podignutog za četiri borca Petog korpusa Armije BiH Ahmeta Ćehića, Fehima Dedića, Rifeta Draganovića i Mehmeda Šarića. Oni su nestali u jednoj od prvih ofanziva na Grabežu „Plamen 92“ ,njihova tijela ni do danas nisu pronađena, a nestali su pod nerazjašnjenim okolnostima. Husein kaže da stalno ide u različite institucije koje se bave traženjem nestalih u proteklom ratu, međutim za sada nema pomaka.

- OGLAS -

„Pojave se poluinformacije, odemo na lokaciju, ali ispadne da karte koje su nam dali, kao i informacije ipak nisu istinite“, kaže Husein Ćehić, čiji je brat nestao na današnji dan prije 27 godina. Ipak ne odustaje, jer želi da njegov brat i njegovi saborci budu pronađeni, da imaju svoje mezare kako bi ih porodica mogla obići.

Na današnjem obilježavanju nestanka četvorice pripadnika Petog korpusa je rečeno da je ovaj slučaj jedan od najtežih slučajeva nestanka boraca u Korpusu, ne postoje nikakve indicije gdje bi se mogle nalaziti njihove kosti.

  

Ahmetov sin Safet koji je imao 9 godina kada mu je otac nestao, kaže da tada nije bio svjestan situacije koja je pogodila njegovu porodicu, ali kako je rastao, shvatao je da se njegov otac nikad neće vratiti. I dalje ga pamti, ima sjećanja na njega, ali želi da bude pronađen. I on, kao i stric Husein nam kaže da  se radi na pronalasku njegovog oca i njegovih saboraca, ali da je to sve presporo. „Vjerovatno da neko ima informacija, ali neće da ih javno iznese, a ona druga strana, možda i znaju, ali ne smiju reći“ dodaje Safet.

Poruka sa današnjeg skupa odgovornima je da porodice neće odustati od traženja svojih najdražih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA