Život i stil
Imate prehladu ili gripu? Pročitajte 9 savjeta za brži oporavak Ubrzo se bliži sezona gripe, te vam savjetujemo da pročitate par savjeta kako biste se prikladno pripremili
#

Simptomi gripe traju otprilike sedmicu dana, dok su drugi i treći dan često najteži . Možda ćete imati umor, slabost i kašalj čak i sedmicu dana nakon oporavka.

Ovih 9 savjeta ubrzat će vaš oporavak.

1. Ostanite kod kuće

Vašem tijelu je potrebno vrijeme i energija da se bori protiv virusa gripe, pa ostavite svoju uobičajenu rutinu na čekanju.

Primamljivo je kupovati namirnice ili oprati veš tokom nedelje, ali požalit ćete. Ostanite kod kuće poslije posla ili škole i odgodite zadatke dok se ne osjećate bolje.

Ostajanje kod kuće pomaže vam da se oporavite i izbjegavate prijenos gripe u vašem komšiluku ili na radnom mjestu. Gripa može biti smrtonosna za starije osobe i malu djecu, stoga izbjegavajte kontakt i čistite površine i lične stvari.

2. Hidratacija

Visoka temperatura može uzrokovati znojenje zbog bolesti. Vaši simptomi mogu uključivati povraćanje i dijareju. Vašem tijelu su potrebne tekućine za vraćanje izgubljene tekućine i borbu protiv infekcije.

Voda je idealna, ali biljni ili medeni čajevi su također dobri. Oni mogu umiriti i hidratizirati vašu nelagodu. Uvijek treba izbjegavati alkohol i kofein.

3. Odmarajte se što je više moguće

U borbi protiv bolesti san je najbolji lijek. Ne biste trebali preko noći gledati svoju omiljenu Netflix emisiju, niti predugo biti pred televizorom.

Spavanje smanjuje rizik od komplikacija gripa poput upale pluća.

4. Dišite lakše

Začepljen nos i kašalj otežavaju spavanje. Lakše dišite i bolje spavajte uz ove savjete:

  1. Koristite dodatni jastuk za ublažavanje naprezanja sinusa i za podršku glavi.
  2. Spavajte sa ovlaživačem ili isparivačem u sobi.
  3. Uradite toplu kupku ili istuširajte se prije spavanja.
  4. Birajte zdravu hranu

Svježe voće i povrće sadrži vitamine, minerale i antioksidante koji jačaju vaš imuni sistem protiv virusa.

Uprkos nedostatku apetita, trebalo bi da jedete redovno da biste ostali jaki.

6. Vlažan vazduh

Suh vazduh pogoršava simptome. Ovlaživač zraka ili isparivač osigurava vlagu u zraku, ublažavajući zagušenje.

Ovlaživači i isparivači dolaze u brojnim varijantama. Primjeri su ovlaživači sa parom i hladnom maglom. Oni su pristupačni u velikim prodavnicama i apotekama.

7. Probajte sa zovom

Zova se vijekovima koristi za liječenje prehlade i gripa.

U jednom placebom kontrolisanom istraživanju, pacijenti sa gripom koji su uzimali pastile od zove četiri puta dnevno imali su manju temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, začepljenost nosa i kašalj nakon 48 sati.

U drugoj studiji, kod 60 pacijenata sličnih gripi koji su uzimali 15 mililitara sirupa od zove četiri puta dnevno, došlo je do poboljšanja četiri dana brže od onih koji su primali placebo.

Šira studija otkrila je da kapsule od 300 miligrama ekstrakta zove tri puta dnevno smanjuju simptome prehlade i gripe i njihovo trajanje.

8. Kašičica meda smiruje kašalj.

Med je uobičajeno prirodno liječenje kašlja i upale grla. Med u čaju pomaže u održavanju hidratacije i ublažavanju simptoma gripa.

Med je bio korisniji od sredstava za suzbijanje kašlja preko noći kod djece uzrasta od dvije do 18 godina s infekcijama gornjih disajnih puteva, prema jednoj studiji.

Međutim, djeci mlađoj od godinu dana ne treba davati med.

9. Pitajte svog doktora o antivirusnim lijekovima

Antivirusne lijekove mogu propisati samo ljekari. Ovi lijekovi su obično rezervirani za visokorizične pacijente s gripom.

Lijekovi ometaju rast i replikaciju virusa. Najbolje funkcioniraju kada se uzmu unutar 48 sati od pojave simptoma.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.