Život i stil
INZ - Svakodnevno korištenje stepenica smanjuje rizik od bolesti Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica najavio je realizaciju projekta koji za cilj ima kod 200 uposlenika javnih ustanova ispitati navike i nivo svijesti o benefitima korištenja stepenica umjesto lifta
#

U saopćenju za javnost, INZ navodi da je istraživanjem na „sjedećim“ poslovima (6–8 sati sjedenja za računarom) ustanovljeno da više od 90 posto uposlenika ne koriste stepenice i nemaju redovnu fizičku aktivnost. Čine to zbog nezanja o zdravstvenim benefitima, manjka kondicije, stalne žurbe na posao, zbog navike korištenja lifta i slično.

- Svakodnevno korištenje stepenica smanjuje rizik od bolesti srca, rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska, rizik od osteoporoze, povećava nivo energije, unaprjeđuje imuni sistem, jača mišiće i zglobove, povećava lučenje hormona endorfina što ima povoljan utjecaj na mozak, te pomaže održavanju tjelesne težine i gubitku viška kilograma - navode iz INZ.

Zenica je odabrana za implementaciju projekta 'Smanjenja faktora…', uz Mostar (FBiH), Laktaše i Doboj (RS). Projekt podržava Švicarska agencija za saradnju i razvoj (SDC), a provode ga entitetska ministarstva zdravstva u suradnji sa Svjetskom bankom.

Tim projekta INZ-a stupit će u kontakt sa odabranim ustanovama i institucijama, te početi implementaciju projekta koji uključuje radionice i predavanja ljekara o zdravstvenim aspektima te promjene, ali i postavljanje „signalizacije“ na i oko stepeništa u javnim objektima.

Projekt će biti implementiran od aprila do juna na području grada Zenica, a dio je Javnog poziva "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH-Prevencija bolesti i promocija zdravlja za četiri faktora rizika - pušenje, alkohol, ishrana, fizička aktivnost".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.