23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

“Dačić pozivom da se glasa za Trumpa rizikuje antagonizaciju sa SAD-om”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da treba motivisati Srbe koji žive u SAD-u da glasaju za Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru 2020. godine, jer Trumpova administracija za razliku od demokratske, ne smatra da je pitanje Kosova riješeno. Stručnjaci koji proučavaju američku politiku kažu da Srbiji nije u interesu da se na taj način opredjeljuje za kandidata u SAD-u.

“Demokrate smatraju pitanje Kosova riješenim, a Trumpova administracija smatra da nije riješeno i da treba doći do kompromisa”, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za TV Pink 3 Info.

Šef srbijanske diplomatije smatra da njegova zemlje zato treba aktivnije da podrži američkog predsjednika i da treba motivisati Srbe u Americi da glasaju za njega. Trumpov najvjerovatniji protivkandidat na izborima 3. novembra 2020. bit će demokrata i bivši potpredsjednik Joseph Biden.

- OGLAS -

Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka za Glas Amerike ocjenjuje da bi Srbija trebalo da izbjegava ovakve postupke.

“Srbija je mala država i realno ne može da utiče na ishod američkih predsjedničkih izbora, tako da to jeste prijetnja praznom puškom. Postoje određene države, čiji državnici svojim pozivima mogu da utiču na ishod izbora, najbolji primjer je Izrael i kada je Netanyahu podržao Trumpa to je imalo određenu važnost i određenu težinu. S obrzirom na to da broj Srba u Americi nije toliko veliki i da ih nema u tim ključnim državama koje odlučuju američke izbore, kao i to da nije poznato da li bi Srbi u Americi uopšte poslušali Vladu Srbije ukoliko bi ona pozvala da glasaju za jednog ili drugog kandiata, jer se ipak opredjeljuju prema nekim svojim političkim uvjerenjima, ova prijetnja nema mnogo osnova ni utemeljenja i zato mislim da nije ni trebalo da se izrekne – jer svima koji prate američku politiku je poznato da to šta će Srbija reći nema mnogo reperkusija na ishod izbora, a sa druge strane može da se tumači kao neka vrsta nedoličnog ponašanja od strane Srbije prema SAD-u”.

Ovo nije prvi put da ministar spoljnih poslova Srbije poziva Srbe koji žive u SAD-u da glasaju za Trumpa. Isti je poziv uputio i u avgustu 2019. i ocijenio da će Srbija tako stvoriti bolju poziciju unutar američke administracije.

Bivši zvaničnik Pentagona, demokrata Michael Carpenter je tada ocijenio da Dačić pravi veliku grešku.

Milan Krstić podsjeća da Ivica Dačić nije jedini političar koji je proteklih godina podržao nekog od kandidata na američkim izborima.

“Predsjednik, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić je 2016. učestvovao na panelu Clinton global foruma, zajedno sa načelnikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem. Taj panel je moderirao predsjednik Clinton i to jeste bilo indirektno učestvovanje u kampanji Hilary Clinton, a ne direktno. Indirektne forme učešća su dozvoljene i to radi veliki broj država. One pokušavaju preko različitih lobija da utiču na kreiranje spoljnopolitičke agende nekih kandidata. I tako djelovanje je legitimno i treba da postoji i sa srbijanske strane. Ali javno pozivanje da se glasa za nekog kandiata je stepen iznad i na taj stepen Srbija ne bi trebalo da se odluči, jer rizikuje mogućnost velike antagonizacije u slučaju da Trumpov rival Joseph Biden pobijedi na izborima”.

Ipak, Krstić ističe da je manevarski prostor da Srbija utiče na agendu Bidena sužen.

“On ima ušančen pristup ka regionu, on je vezan za region još od devedesetih godina i vjerovatno prati liniju politike koja od Srbije zahtjeva da prizna ono što oni smatraju da je realnost na terenu – da prizna nezavisnost Kosova bez nekih većih koncesija za Srbe. U tom smislu, kod Trumpa postoji veći prostor za neku vrstu kontrapoena koje bi Srbija mogla da dobije u vidu razgraničenja ili nekih drugih koncesija ukoliko bi se došlo do konačnog rješenja za Kosovo. Jer, kod Trumpa je Richardu Grenellu data veća uloga, odriješene su mu ruke i on zajedno sa par ljudi oko njega može da donosi odluke mimo State Departmenta i tog stalnog pristupa regionu koje su SAD-u imale od devedestih godina dok nije došao Trump. A ako dođe Biden to će se manje više vratiti na istu priču od ranije”.

Ivica Dačić je više puta govorio o tome da je dolaskom Trumpove administracije stav SAD-a prema pitanju Kosova promijenjen, te da se politika više ne vodi po “autopilotu” i da je administracija voljna da sasluša i argumente Beograda.

(Glas Amerike)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA