Život i stil
Istraživanje pokazalo: Cigarete su štetne i nakon što ih ugasite Cigarete su najviše štetne dok se direktno puše, ali imaju negativne posljedice i na nepušače. No, sada naučnici tvrde da i opušci imaju negativne posljedice.
#

Istraživanje je pokazalo da cigarete koje su ugašene ispuštaju iz opušaka 14% nikotina od ukupnog nikotina koji ispušta upaljena cigareta, prenosi nypost.com. Toksične tvari koje se ispuštaju iz opušaka mogu biti opasne za osobe koje puše u svojim kućama, a skupljaju opuške u pepeljarama.

Dustin Poppendieck, glavni stručnjak u istraživanju, kaže: "Možda mislite da tako što ne pušite u autu ispred svoje djece, zapravo ih štitite od toksičnih tvari. No, opušci u vašoj pepljari i dalje ispuštaju toksine i zagađenje se ipak događa".

Istraživanje je pratilo devet kemikalija koje su se ispuštale iz 2100 cigareta koje su bile popušene, ugašene te zatim analizirane u drugačijim okruženjima temeljenim na temperaturi, vlagi, vjetru i vlažnosti opušaka. Pokazalo se da opušci ispuštaju čak četvrtinu kemikalija, a na nepušače djeluju isto kao i kad netko puši oko njih. Ispostavilo se da razina toksina nije zanemariva i može prouzrokovati različite zdravstvene probleme.

Iako većina opušaka ne ispušta toksine nakon što je prošlo 24 sata, u nekim cigaretama, odnosno opušcima, toksini se mogu širiti i nekoliko dana nakon gašenja cigarete. Stručnjaci savjetuju pušačima da svoje opuške bace u dobro zatvorene posude jer se razina toksina s vremenom smanjuje, no nikad ne dosegne nulu.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.