Život i stil
Istraživanje: Vakcine Pfizer/BioNTech i Moderna efikasne kod trudnica i dojilja Vakcine Moderna i Pfizer pokreću snažne imunološke reakcije kod trudnica i dojilja, ekvivalentne onima kod drugih žena reproduktivne dobi, pokazuje preliminarno istraživanje
#

Vakcine koje su farmaceutske kompanije Pfizer/BioNTech i Moderna razvile protiv nove vrste koronavirusa efikasne su kod trudnica i dojilja, a antitijela prenose se i na novorođenčad, prenosi Anadolu Agency (AA).

U istraživanju objavljenom u American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG), ispitivani su efekti vakcina protiv COVID-19 na trudnice i dojilje.

Vakcine Moderna i Pfizer pokreću snažne imunološke reakcije kod trudnica i dojilja, ekvivalentne onima kod drugih žena reproduktivne dobi, pokazuje preliminarno istraživanje.

Studija je provedena na 131 ženi, od kojih su 84 bile trudne, 31 je dojila i 16 ih nije bilo u drugom stanju, pokazala je da su vakcine protiv COVID-19 farmaceutskih kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna učinkovite kod trudnica i dojilja, a antitijela su također prenesena na novorođenčad.

Podaci također sugeriraju da su vakcine podjednako sigurne kod svih žena u reproduktivnoj dobi te da vjerovatno nude barem određenu zaštitu fetusima kroz posteljicu i novorođenčadi kroz majčino mlijeko.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.