Život i stil
Iznenadićete se: Šta može povećati rizik od srčanog udara Jedna četvrtina svih smrtnih slučajeva u svijetu povezana je sa srčanim udarom
#

Stvari poput nedostatka vježbanja, nezdrave ishrane i porodične anamneze srčanih bolesti sigurno će povećati rizik, ali nijesu jedini faktori koje morate imati na umu. Izdvojili smo nekoliko stvari koje bi vas mogle izložiti riziku od srčanog udara.

Imate autoimunu bolest

Ako u porodičnoj zdravstvenoj istoriji imate autoimune bolesti poput lupusa ili reumatoidnog artritisa, možda ćete dobiti srčani udar. Žene koje su razvile autoimune bolesti tokom trudnoće mogu biti posebno izložene riziku, prenosi Novi list..

Kod žena hipertenzija u trudnoći, preeklampsija ili eklampsija u anamnezi moge povećati rizik od srčanog i moždanog udara u srednjem životnom dobu. Gestacijski dijabetes povećava rizik za dijabetes tipa 2, a dijabetes tipa 2 može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti pet puta.

Vani je hladno

Baš kao što ste možda i sumnjali, zima može biti opasna za vaše zdravlje. Znatno niže temperature mogu prouzrokovati srčani udar jer kad je hladno, tijelo pokušava da sačuva toplotu unutar svog središta, pa pokušava da ne dopusti da toplota izlazi iz tijela. To ponekad može dovesti do srčanog udara jer se krvni sudovi sužavaju.

Započeli ste novi režim vježbanja

Dakle, odlučili ste da uđete u formu, što je sjajno, ali važno je pripaziti kako pristupate vježbanju. Ako ste bili u 'kauč-krompir' fazi i uskočili odmah u treninge visokog intenziteta, to bi moglo dovesti do srčanog udara.

Bilo kakve velike, iznenadne promjene mogu izazvati srčani udar, čak i pretjerano naprezanjenje tokom seksa (što posebno zabrinjava starije osobe). U svim tim scenarijima događa se iznenadna promjena hormona stresa koja može dovesti do nestabilnosti u protoku krvi u srce, što potencijalno može izazvati srčani udar.

Izloženi ste lošem kvalitetu vazduha

Smog može dovesti do prekrasnih zalazaka sunca, ali izlaganje lošem kvalitetu vazduha može imati bezbroj negativnih učinaka na vaše zdravlje, uključujući povećanje rizika od srčanog udara. Loš kvalitet vazduha vremenom može dovesti do srčanog udara zbog upale.

Hronično izlaganje nečistom vazduhu pruzrokuje upalu dok udišete nadražujuće supstance. Kako vam se pluća nadražuju, vaše tijelo mora više da radi, što može izazvati srčani ili moždani udar. Posljedica življenja u području s lošim kvalitetom vazduha je to što možete manje da vježbate ili manje izlazite, što takođe povećava vaše faktore rizika.

Imate grčeve u nogama

Grčeve u nogama možete dobiti iz različitih razloga, a većina ih je potpuno benigna. Ali ako ih doživite gotovo svaki put kad hodate na kratkoj udaljenosti, a grčeve osjećate još jače kada sjednete, to bi mogao biti znak periferne arterijske bolesti. Ako je to slučaj, grčevi su vjerovatno uzrokovani aterosklerozom ili sužavanjem i začepljenjem perifernih arterija, poput onih u nogama. Ako se ne liječi, može dovesti do gangrene, amputacije ili na kraju bolesti koronarnih arterija i srčanog udara.

Naravno, uz ove znakove, rizično je i zanemarivanja tradicionalnih simptoma srčanih bolesti, uključujući stezanje i / ili pritisak u grudima, otežano disanje, ubrzani rad srca, nesvjesticu. Odmah potražite ljekarksu pomoć ako imate bilo koji od ovih simptoma.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.