Život i stil
Je li zdravo piti vodu koja je odstajala u čaši ili boci? Budući da tijelo tokom noći dehidrira, nije neuobičajeno da se budimo žedni.
#

U takvim situacijama, mnogi ljudi posežu za čašom vode koja odstoji na noćnom ormariću kako bi što prije utalili žeđ, ali diskutabilno je koliko je ova navika sigurna za zdravlje.

Zbog prašine i drugih nečistoća koje upadnu u čašu s vodom, ista prestaje biti potpuno higijenski ispravna. Čak i zatvorene posude, poput bočice ili bokala ne pružaju potpuno zaštitu od kontaminacije vode, s obzirom na to da površinske stanice kože kao i nazalni sekret lako dospijevaju u tekućinu nakon što je prislonimo ustima i pijemo. Naša pljuvačka, također, nosi u sebi brojne bakterije koje završavaju u vodi.

"Ako bakterijama pružimo priliku da za nekoliko sati završe inkubaciju, možemo biti zaraženi njima pri ponovnom konzumiranju vode", kaže Marc Leavey iz medicinskog centra Mercy u Massachusettsu.

"Jednom kada prislonite usne bočici za vodu, iz te bočice možete piti i neko vrijeme nakon, a onda bi je najbolje bilo baciti", dodaje on.

Ipak, budući da u vodu prenosimo bakterije koje već postoje u našem tijelu, opasnost da se od toga razbolimo nije velika. I dok mnogi, pijući vodu iz upotrebljavane ambalaže, nikad ne postanu bolesni zbog toga. Ono što bi svakako trebalo izbjegavati je dijeljenje iste bočice s nekim drugim, pogotovo u situaciji oslabljenog imunološkog sustava.

 Također, usprkos raširenom mitu da je flaširana voda čišća od one iz slavine, i jedna i druga mogu biti kontaminirane djelovanjem istih uzročnika.

Ako imate običaj ostavljati bočicu vode u automobilu, imajte na umu da će voda izložena djelovanju sunca postati plodno tlo za razvoj bakterija uslijed povišene temperature, posebno u situaciji ako ste već prethodno pili iz te ambalaže. Ostavljanje bočice ispod sjedala možda će ublažiti njeno zagrijavanje, ali neće spriječiti razvoj bakterija.

Neke vrste plastičnih ambalaža sadrže i Bisfenol A, spoj koje može izazvati zdravstvene probleme, a koje uslijed toga što ima svojstvo otapanja može dospjeti u vodu, pogotovo kada je ambalaža izložena sunčevoj svjetlosti.

Ipak, kako je hidriranost organizma presudna za zdravlje, "izbjegavajte ustima dodirivati bočicu s vodom, već točite tekućinu u čašu ili izravno u usta", savjetuje doktor Leavey.

Također, provjerite je li flaširanoj vodi istekao rok trajanja.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.