3 C
Sarajevo
17.04.2024

Rekordne kiše u Aljaski uzrokovale klizišta tla, nestalo šest osoba

Prema izjavama vojnika, klizište je pokrilo to područje blatom, drvećem i ruševinama, a vojska i policija evakuirale su stanovnike čamcem, dok je potraga za nestalima obustavljena kasno u srijedu “zbog urušavanja nestabilnog tla”.

Nakon što su u srijedu jake turbulencije spriječile polijetanje, helikopterom Nacionalne garde u četvrtak bi iz glavnog aljaškog grada Juneaua u Haines trebali doletjeti spasioci, psi za potragu i medicinsko osoblje kako bi nastavili s potragom.

U potrazi i evakuaciji pomoć pruža i američka obalna straža, koja je rekla da je u Haines poslala posadu helikoptera i čamac.

- OGLAS -

Općinske vlasti Hainesa, mjesta u kojem živi oko 2500 ljudi, izdale su hitno upozorenje zbog oluje koja je započela u ponedjeljak.

“Očekuje se nastavak kiše, a uvjeti pri tlu su nestabilni. Potencijal za dodatna urušavanja i klizišta tokom sljedeća 24 sata je velik”, navedeno je u obavijesti.

Više klizišta, poplava i jaki olujni vjetrovi oštetili su i druge dijelove jugoistočne Aljaske, izvijestili su dužnosnici i lokalne novinske organizacije, a prema podacima nacionalne vremenske službe, oluja je u više mjesta postavila jednodnevne rekorde u kišnim padalinama.

Upozorenje na bujične poplave i dalje je na snazi za Haines i druga mjesta, a opasni uvjeti ostaju prisutni na cijelom jugoistoku Aljaske, navodi se u priopćenju nacionalne vremenske službe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA