Život i stil
Jedna neobična pojava može ukazivati na dijabetes kod djece Iako od dijabetesa češće obolijevaju odrasle osobe, može se javiti i kod djece, a njegovi su simptomi često suptilni, što dodatno otežava dijagnozu.
#

Dijabetes ili šećerna bolest naziva se globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na nivoe koji su bili nezamislivi prije samo nekoliko desetljeća. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježavaju veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.

Iako od dijabetesa češće obolijevaju odrasle osobe, može se javiti i kod djece, a njegovi su simptomi često suptilni, što dodatno otežava dijagnozu. Kako objašnjavaju pedijatri, jedna neobična pojava često može biti znak dijabetesa kod djeteta, a radi se o učestalom kvarenju zuba, odnosno pojavi karijesa.

Naime, dijabetes može uzrokovati da djeca proizvode manje količine sline u ustima, što može povećati njihove šanse za dobivanje karijesa. Istraživanja pokazuju da djeca s dijabetesom isto tako imaju veći rizik od razvoja soora ili kandidijaze, gljivične infekcije koja se najčešće javlja kao bijele ili crvene mrlje u ustima.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.