7 C
Sarajevo
25.04.2024

Russell O'Grady sa Downovim sindromom nakon 32 godine rada u McDonald'su odlazi u penziju

Russell O’ Grady je čovjek sa Down sindromom koji je pobijedio sve predrasude i bio zaposlenik McDonald'sa čak 32 godine, prije nego što je penzionisan. 

Prema statistici, jedna od 700 rođenih beba je oboljela od Down sindroma, za koji ne postoji lijek. Russell i mnoga druga djeca sa ovim genetskim poremećajem, imaju poteškoća i zaostaju u razvoju te je njihov životni vijek kraći.

Iako roditelji oboljele djece nastoje da brigu o njima vode kod kuće, to nije bio slučaj sa Russellom. On je počeo raditi u McDonald'su u Northmeadu, predgrađu u Sidneju, 1986. godine. Njegova priča je još više nevjerovatna uzimajući u obzir da su osobe sa poteškoćama vrlo rijetko radile u to doba.

- OGLAS -

Russell je želio pobijediti stereotip da su osobe sa posebnim potrebama nesposobne za rad i napredak.

  

Kao osamnaestogodišnjak bez ikakvog iskustva, Russell se brzo snašao. Nakon pakovanja hrane brzo je unaprijeđen i dobio je druge zadatke. Imao je veliki utjecaj na pozitivnu atmosferu na radnom mjestu, a čak su mnogi prolaznici svraćali samo kako bi se pozdravili i razgovarali s njim.

Sada je Russell penzionisani pedestogodišnjak koji je ostavio veliki trag na svom radnom mjestu, šireći pozitivnu energiju i uz svaku narudžbu dodavajući po jedan gratis osmijeh.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA