2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Francuska: Moguće novo zaključavanje zbog rasta broja slučajeva britanskog soja koronavirusa

Francuska bi uskoro mogla objaviti nova ograničenja s obzirom da broj zaraženih koronavirusom nastavlja rasti zbog britanskog soja virusa zbog koje su trenutne mjere nedovoljno učinkovite, rekao je francuski ministar zdravlja Olivier Veran, javlja Anadolu Agency (AA).

Veran je na konferenciji za novinare rekao da u Francuskoj cirkulišu nove varijante virusa, posebno britanska koja je početkom januara činila 3,2 posto ukupnih pozitivnih slučajeva, ali se povećala na otprilike jedan od 10 svih slučajeva.

“Od tadašnjih 500 slučajeva, danas imamo više od 2.000 slučajeva dnevno”, rekao je on dodajući da su nove varijante zabrinjavajuće parametar jer su “zaraznije”.

- OGLAS -

Posljednje brojke, od kraja četvrtka navečer pokazuju da je broj pozitivnih infekcija dosegao rekordnih 26.916 novih slučajeva s 350 smrtnih slučajeva.

Veran je rekao da je policijski čas uveden od 18 do 6 sati ujutro, imao uticaj, ali da to nije dovoljno zbog čega se razmatra mogućnost strožijih mjera.

Pobuđujući duh solidarnosti i odgovornosti koju su Francuzi pokazali u posljednjih godinu dana pred zaključavanjima i psihološkim uticajem, pozvao je naciju da izdrži još malo.

Francuski političari oprezni su u odluci o trećem zaključavanju, scenariju Macronove administracije, jer bi to moglo izazvati građanske proteste i neposlušnost kakvi koji su nedavno viđeni u Holandiji.

Veran nije iznio detalje o još jednom zaključavanju, navodeći da će biti objavljeni u narednim danima.

Rekao je da iako Francuska nije u talasu epidemije “virus cirkuliše na visokom nivou, brže svake sedmice”.

To je dovelo do gužvi u bolnicama, a 60 posto bolničkih kreveta zauzeli su pacijenti s koronavirusom.

Bolnice imaju i “ozbiljnije pacijente od pacijenata koji se oporavljaju”, rekao je Veran.

Premijer Jean Castex najavio je da će, ako se vlasti odluče na treće zaključavanje, zakonodavci u Nacionalnoj skupštini i Senatu sljedeće sedmice raspravljati i glasati o tome, objavila je televizija BFM TV.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA