12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Akar: Tursko-libijski sporazum o razgraničenju na Sredozemnom moru nije prijetnja drugim zemljama

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je danas da postignuti tursko-libijski sporazum o razgraničenju na Sredozemnom moru ne predstavlja prijetnju, niti ugrožava međunarodna prava bilo koje susjedne države, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska i Libija su 27. novembra postigle sporazum o razgraničenju na istočnom dijelu Sredozemnog mora, a cilj sporazuma je utvrđivanje granica i zaštite njihovih prava na bazi prava iz Zakona o međunarodnom pomorstvu.

U obraćanju u Komandi kopnenih snaga turske vojske u Ankari, resorni ministar Akar je kazao da je Turska ispunila svoje obaveze na sjeveru Sirije iz postignutih sporazuma sa SAD-om i Rusijom, a da isto očekuje i od zvaničnih Washingtona i Moskve koji su obećali da će se teroristi YPG/PKK-a povući iz pograničnog pojasa.

- OGLAS -

Turske snage su 9. oktobra u saradnji s borcima Nacionalne vojske Sirije na istočnoj obali Eufrata pokrenule operaciju “Izvor mira”. Cilj operacije je eliminacija terorističke organizacije YPG/PKK-a na tom području kako bi se osigurala turska granica i uspostavila sigurna zona za dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica u tu regiju.

Turska je prvo postigla dogovor sa SAD-om o pauziranju operacije zarad povlačenja terorista južno od turske granice, a potom su i Turska i Rusija 22. oktobra u Sočiju postigle dogovor o pauziranju turske operacije kako bi se teroristi YPG/PKK-a povukli iz pograničnog pojasa Sirije.

Dogovoreno je i da turske i ruske snage zajednički patroliraju u tom području, a prva takva kopnena patrola realizirana je 1. novembra na području između Ras al-Ayna i Kamishlija.

Akar je danas u Ankari također kazao da Turska ozbiljno shvata i odnosi se prema svim prijetnjama po NATO te je dodao da i od NATO-a očekuje da ispunjava obaveze prema Turskoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA