17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Deveti smrtni slučaj u HNŽ-u, nema novozaraženih u zadnja 24 sata

U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) zabilježen je još jedan smrtni slučaj od posljedica covida-19. Radi se o 88-godišnjoj ženskoj osobi iz Mostara koja je preminula protekle noći u “covid-bolnici” SKB-a Mostar.

U istom razdoblju nije zabilježen niti jedan novi slučaj covida-19 u HNŽ-u, a u “covid-bolnici” trenutno se liječi 22 pacijenta od kojih je sedam na respiratoru, kazao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektolog.

Osvrćući se na proteklih 30 dana od pojave virusa SARS-CoV-2 u HNŽ-u, dr. Arapović je kazao kako je do sada obavljeno 1838 testiranja od kojih je 215 bilo covid-pozitivno. 40 osoba iz HNŽ-a liječilo se u covid-bolnici, devet osoba je preminulo od posljedica bolesti, dok su ostali bolesnici bili s lakšim simptomima ili asimptomatski.

- OGLAS -

Prosječna dob hospitaliziranih osoba bila je 64 godine, a preminulih 72 godine. Samo jedan preminula osoba nije imala drugih zdravstvenih problema.

– Još naša borba nije gotova i nismo došli do vrhunca. Stoga je moja preporuka da se i dalje pridržavate mjera i zapovijedi Stožera. Nemojte posjećivati osobe starije životne dobi kako ih ne biste ugrozili, a osobama starijim od 65 godina preporučam da ostanu u svojim domovima i ne izlažu se riziku – poručio je dr. Arapović.

Osvrnuo se i na stanje u staračkom domu u Stocu, istaknuvši kako je stanje u toj ustanovi pod kontrolom. Do sada je 71 štićenik i djelatnik testiran, samo je jedna osoba bila covid-pozitivna, a kako je ranije objavljeno, to je 27-godišnja rehabilitatorica zaposlena u staračkom domu. Sljedećih dana planirano je testiranje svih štićenik i djelatnika.

Glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović informirao je novinare da je u svim ustanovama koje skrbe za starije osobe i djecu (10 staračkih domova i 3 ustanove za djecu bez roditeljskog staranja) počelo testiranje uposlenika. Očekuje se da će testiranje biti završeno u sljedećih sedam dana, a za sada nije zabilježen niti jedan slučaj covida-19 u tim ustanovama, osim već spomenutog slučaja u Stocu.

O poslovima koje je proteklih 30 dana obavljao MUP-u govorio je županijski ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda.

Po njegovim riječima, policija je proteklih mjesec dana u HNŽ-u zabilježila 156 slučajeva kršenja mjera samoizolacije, 58 slučajeva zabrane kretanja te šest ugostiteljskih objekata koji su prekršili zapovijed o zabrani rada.

– Zahvali bih se pripadnicima MUP-a koji su proteklih mjesec dana požrtvovno i ozbiljno pristupili svojim zadacima, kao i građanima HNŽ-a koji se maksimalno pridržavaju propisanih mjera i tako pomažu zdravstvenim i policijskim djelatnicima da se zaustavi epidemija covid-19 – kazao je ministar Bevanda.

Među policijskim djelatnicima do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA