17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vučić u Parizu: Sa Macronom otvoreno o pitanju Kosova i kompromisnom rješenju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da će sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom otvoreno razgovarati o pitanju Kosova, u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred Jelisejske palate, Macron je svečano dočekao predsjednika Srbije, a potom su se dvojica predsjednika obratili medijima.

“Svi moramo da uradimo sve da dođemo do kompromisnog rešenja za obje strane. To do sada nije bio slučaj i uvijek sam bio spreman da saslušam predsjednika Macrona i njegove inovativne ideje, kako bi se približili dogovoru. Predstaviću mu, iskreno i otvoreno, našu platformu i siguran sam da ćemo uz njegovo liderstvo postići nešto u narednom periodu”, izjavio je Vučić.

- OGLAS -

Kako je naveo, Francuska je za Srbiju važna zemlja.

“Francuska je za nas važna zemlja i tradicionalni pravi prijatelj Srbije. Sa posvećenim pristupom Macrona nadamo se da možemo da riješimo probleme, ali i da povećamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmjenu koja je 2019. godine bila milijardu i 200 miliona eura”, istakao je Vučić.

On je pomenuo i projekat izgradnje metroa u Beogradu, te izrazio nadu da će se krajem godine krenuti sa radom na prvoj liniji metroa.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron naveo je da pandemija koronavirusa i dalje mobilizuje energiju svih zemalja, ali je uprkos tome neophodno nastaviti saradnju sa Zapadnim Balkanom.

“Želim da istaknem mjesto koje Srbija ima za Francusku”, rekao je Macron.

On je potvrdio da će sa predsjednikom Srbije razgovarati o pitanju Kosova, a još jednom je istakao svoju podršku specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku zbog posredovanja u tom dijalogu.

“Izražavam podršku za sve oni koji žele da unaprijede odnose između Srbije i Kosova. Ja ću nastaviti da budem sa vama na putu normalizacije odnosa i na putu osiguravanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, izjavio je Macron.

Kako je kazao, poslije izbora na Kosovu razgovarat će i sa budućim predsjednikom Vlade.

“Imali smo razgovore pune povjerenja sa predsjednikom Vučićem na tu temu i želim da pozdravim rizike koje je preuzeo više puta da pruži neka rješenja koja su inovativna. Spreman sam da ih podržim, jedina rješenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedino pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i narod i to su rješenja na koja su pristale obje strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti konačno da riješimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope”, rekao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA