Život i stil
Kako prepoznati manjak željeza u tijelu? Nisko željezo je najčešći i najrašireniji poremećaj u prehrani u svijetu i jedini je nedostatak hranjivih tvari koji je značajno prisutan u zapadnom svijetu
#

Smatra se da zapanjujuće dvije milijarde ljudi pati od određenog stepena nedostatka željeza. A to je posebno uobičajeno kod žena, posebno onih u reproduktivnoj dobi.

Razlog za manjak željeza mogu biti obilna menstrualna krvarenja, nepravilna apsorbancija željeza u organizmu te konzumacija lijekova koji ometaju proizvodnju želučane kiseline. Također, nedostatak životinjskih proizvoda, ako ste vegetarijanac, može ometati unos dovoljne količine željeza iz prehrane.

Ako sumnjate da vam fali željeza, preporučuje se povećati unos hrane bogate željezom. No, ne preporučuje se uzimanje suplemenata željeza dok se ne savjetujete s liječnikom opšte prakse koji vam prepisati pravilnu dozu suplemenata.

Ovo su simptomi koji ukazuju na manjak željeza kod ljudi:

Patite li od umora i osjećate li se stalno umorno

Tijelo koristi željezo da bi proizvelo hemoglobin, supstancu u crvenim krvnim stanicama koja prenosi kisik po tijelu. Kada nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica, počnete se osjećati iscrpljeno.

Lako ostajete bez daha

Ako vaše tijelo učinkovito ne transportuje kisik do pluća, može doći do osjećaja nedostatka daha nakon minimalnog napora.

Izgledate blijedo i iscrpljeno

Niska željeza može biti krivac za umoran izgled. Osim toga, ako su unutarnje usne, desni i unutarnji dio kapaka manje crveni nego inače, razlog je nizak nivo željeza.

Stalno ste bolesni

Osjećate se  kao da se stalno borite s jednom beskrajnom prehladom. Istraživanja su pokazala da nedostatak željeza može utjecati na imunološki sistem, što povećava vjerojatnost podizanja infekcija i virusa.

Nepravilno lupanje srca

Osjećate se kao da vaše srce lupa, treperi ili kuca neredovito, često samo nekoliko sekundi ili minuta. Krivac tome je nedostatak željeza.

Žudite za neprehrambenim tvarima (npr. prljavštinom, ledom, bojom ili glinom)

Ovo može zvučati vrlo čudno, ali to je pravi simptom koji se može pojaviti kada je vašem tijelu fali željeza. Ova pojava često se javlja u trudnoći, kada je nivo  željeza nizak pa treba obratiti pozornost.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.