12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemačka: Novi soj koronavirusa čini šest posto slučajeva

Novi soj koronavirusa, prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, sada čini gotovo šest posto svih slučajeva u Njemačkoj, naveli su zvaničnici u petak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šef njemačke agencije za kontrolu bolesti rekao je da su laboratorije prošle sedmice ispitale gen virusa u više od 30.000 pozitivnih uzoraka kako bi procijenili širenje novog soja, naučnicima poznatog kao B.1.1.7., i još dvije koje su prvi put registrovane u Južnoj Africi i Brazilu.

“Tri varijante, posebno B.1.1.7., stigle su u Njemačku”, rekao je Lothar Wieler, predsjednik Instituta “Robert Koch” u Berlinu.

- OGLAS -

Kako je kazao, oni još uvijek nisu dominantni, ali smatra da moraju računati da će broj slučajeva i dalje rasti, baš kao što je posljednjih sedmica bio slučaj i u drugim evropskim zemljama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da će prevalencija novih sojeva virusa igrati ulogu u raspravama između savezne i državne vlade sljedeće sedmice o tome da li treba proširiti postojeća ograničenja i nakon sredine februara.

Wieler je rekao da je novi soj, koji je prvi put registrovan u Velikoj Britaniji, a sada otkriven u 13 od 16 njemačkih saveznih država, “zarazniji od postojećeg, i postoje prve naznake da može dovesti i do ozbiljnijih bolesti”.

Upozorio je da bi stroge epidemiološke mjere trebale pratiti sve poteze za ponovno otvaranje škola i vrtića, kako zahtijevaju neki stariji političari.

Njemački ministar zdravstva rekao je da, uprkos zabrinutosti zbog novog soja, postoje dobri znakovi da ograničenja zaključavanja usporavaju epidemiju u zemlji.

Prvi put u dva mjeseca, Njemačka ima manje od 200.000 ljudi koji su aktivno zaraženi virusom, a sedmični broj novopotvrđenih slučajeva pao je na 80 na 100.000 stanovnika, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn.

Cilj vlade je smanjiti broj novih slučajeva sedmično ispod praga od 50 na svakih 100.000 stanovnika. Njemačka je do sada dala prvu dozu vakcine za oko 2,1 miliona ljudi.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA