Život i stil
Kako spriječiti zarazne bolesti kod djece u školi? Kada su djeca izložena drugoj djeci, bolest je neizbježna. Dnevnu njegu nazivamo "nužnim zlom". Radne porodice zahtijevaju brigu o djeci, a djeca moraju učiti i družiti se. Međutim, djeca u školi stiču više od znanja.
#

Klice se mogu prenijeti zrakom ili fizičkim kontaktom. Djeca stalno dodiruju predmete, uključujući vlastita lica i usta, što im olakšava preuzimanje i širenje klica. Iako je prevencija nemoguća, vaša porodica može poduzeti mjere kako bi smanjila vjerovatnoću oboljevanja i poboljšala oporavak.

Preporučuje se vakcinacija sve djece u skladu sa rasporedom vakcinacije. Vakcine su proučavane i dokazano štite pojedince, uključujući novorođenčad i malu djecu, od opasnih i potencijalno smrtonosnih infekcija.

Iako ne postoji ni vakcina ni lijek za prehladu, pravilna higijena može pomoći da se spriječi njeno širenje. Potrebno je oprati ruke nakon dodirivanja igračaka, tvrdih površina i drugih osoba. Dobra ishrana je još jedan koristan način da se ojača imunološki sistem tijela i pomogne mu da se bori protiv infekcija.

Kao odgovor na različite infekcije, naš imunološki sistem stvara antitijela koja sprječavaju buduće infekcije ili pomažu u borbi protiv infekcije, što rezultira blažom bolešću. "Higijenska hipoteza" predlaže da život u okruženju koje je previše besprijekorno inhibira razvoj imunog sistema, što dovodi do alergijskih bolesti kao što je astma.

Uprkos postojanju istraživanja na ovu temu, određeni broj imunologa se nije složio sa ovom teorijom.

Normalna djeca ne žive u sterilnom okruženju, pa će biti izložena patogenima i imati široke mogućnosti da razviju svoj imunološki sistem.

Savjetujemo da uspostavite redovnu rutinu čišćenja koja uključuje dezinfekciju zajedničkih stvari djece i svega što nose u školu.

Postoji razlika između čišćenja i dezinfekcije. Dezinfekcija smanjuje broj mikroba na površini, dok čišćenje eliminiše vidljivu prljavštinu. Uklanjanje klica dezinfekcijom pruža najviši nivo zaštite.

Uvijek pažljivo čitajte etikete i nadzirite djecu kada koristite sredstva za čišćenje, jer njihovo udisanje ili gutanje može biti štetno. Nakon čišćenja, površinu igračaka isperite vodom, posebno igračke za izbijanje zuba koje ćete potrošiti.

Trebali biste početi pranjem sapunom i vodom sve predmete koji dolaze u dodir s dlanovima i ustima. Koristite sredstvo za dezinfekciju za čišćenje uobičajenih kućnih potrepština, posebno onih koje se konzumiraju.

Koristite dezinfekciono sredstvo, koje je obično snažnije, na predmetima s kojima je bolesna osoba rukovala.

Pošto se nikad ne zna kada će se dijete razboliti u školi, preporučujemo da dezinfikujete sve stvari koje nosite iz škole. Također možete pregledati etikete proizvoda kako biste utvrdili protiv kojih patogena su učinkoviti.

Učinite pranje ruku ugodnim! Može se pjevati pjesme i brojati dok pere ruke. Osim toga, bitno je naučiti djecu da čišćenjem ruku čuvaju sebe i druge zdrave.

Uvijek vodite svojim primjerom. Vaše dijete će željeti da opere ruke ako vas primjeti da to radite.

Najprirodniji način za jačanje imuniteta je obezbjeđivanje adekvatne prehrane za vaše dijete.

Djeci je potrebna dobro izbalansirana ishrana koja se sastoji od proteina, povrća, voća, zdravih lipida i ugljikohidrata, te velike količine hidratantne vode.

Multivitamini nisu potrebni za adekvatno njegovanu djecu, ali ako mislite da je vašem djetetu potreban suplement, predlažemo jedan bez dodatka šećera. Međutim, suplementi ne mogu zamijeniti nutritivnu vrijednost stvarne hrane. Vitamini predstavljaju opasnost od trovanja, stoga ih držite izvan dohvata kada ih ne koristite i nadzirite svoje dijete kada ih uzima.

Za djecu je ključno da promatraju odgovarajuće modele ponašanja. Ako vas vide kako pokrivate usta ili kašljete u podlakticu (kako biste izbjegli prijenos klica na vaše ruke), učinit će isto. Ako kašljete ili kišete u ruke, najbolje je upotrijebiti maramicu, baciti je, a zatim oprati ruke sapunom i vodom ili koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku (sapun i voda su poželjna metoda).

Kada vaše dijete pokuša prikriti kašalj i kijanje, pojačajte njegove napore pozitivnim pojačanjem. Nasmiješite se, zagrlite ih i ohrabrite ih da nastave doprinositi zdravlju sebe i drugih.

Vaše dijete je izloženo većoj grupi osoba koje mogu nositi klice kojima nikada nije bilo izloženo, čime se povećava rizik od infekcije.

Dok djeca istražuju svoje okruženje dodirom, trebali biste ih naučiti da često peru ruke, posebno prije jela.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.