6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Merkel u Zagrebu: Neke struje u Europi žele uništiti zajednicu

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u prvi službeni posjet Hrvatskoj nakon 2011. Ovo je treći put u posljednje dvije godine da se susreće s premijerom Andrejom Plenkovićem.
Andrej Plenković i Angela Merkel održali su konferenciju za novinare.

Plenković je uvodno rekao kako je ovaj posjet važan signal prijateljstva i suradnje Njemačke i Hrvatske. Njemačka je, dodao je prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti po redu investitor, a nalazi se na prvom mjestu po mjestu turističkih posjeta. Naglasio kako Hrvatska očekuje potporu Njemačke u ispunjavanju ciljeva za članstvo u Schengenu te tijekom dugoročnog projekta za ulazak u europodručje.

“Naša je ambiicija da nam članstvo u EU-u ubrza dizanje gospodarskog rasta, standarda građana, smanjivanje nejednakosti pa i rješavanje problema koje imamo s negativnim prirodnim priraštajem. Ovaj posjet doživljavamo posjet, cijenimo ga i zahvaljujemo na njemu”, kazao je Plenković.

- OGLAS -

Angela Merkel izvijestila je kako se, između ostalog razgovara o strateškim odrednicama hrvatskog predsjedanja EU-o, a tijekom zajedničkog ručka bit će riječi i o situaciji u susjedstvu. Vezano za proširenje EU-a kazala je:

“Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem.”

Merkel je istaknula dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske i dodala da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedanja EU-om.

”Mi želimo da kontrolu granica rade oni koji su za to zaduženi, a ne oni koji zarađuju na nesreći migranata niti krijumčari”, odgovorio je premijer na pitanje njemačkog novinara o izvješćima da Hrvatska oštro postupa na prema izbjeglicama na granicama.

Njemački novinar Mekel je pitao kako komentira krizu austrijske vlade i skup desničarskih populista u Milanu.

“Ne mogu govoriti prije kancelara Kurza, ali EU je zajednica zemalja koje su se dogovorile surađivati. Naravno da imamo i struje koje preziru naše vrijednosti i žele uništiti našu zajednicu. Mi moramo odlučno postupati u odnosu na to.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA