Život i stil
Karamehić: Vakcinacija onkoloških pacijenata uz saglasnost ljekara U akutnom stanju ne preporučuje se vakcinisanje, a to je sve od otkrivanja bolesti, odnosno početne faze, pa do srednje i završne
#

Onkološki pacijenti mogu se vakcinisati protiv koronavirusa ako nisu u akutnoj fazi liječenja, kazao je za “Dnevni avaz” prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog.

- Svi pacijenti koji su trenutno na liječenju, dok se stanje ne smiri i ne stabilizira, ne mogu se vakcinisati. Kad se stanje stabilizira, tada mogu, ali pod uvjetom da ne primaju imunosupresivnu terapiju. Napominjem, vakcinisanje može, ali uz saglasnost doktora, u ovom slučaju onkologa - kazao je Karamehić.

On ističe da je akutno stanje sve od otkrivanja bolesti, odnosno početne faze, pa do srednje i završne, i tada se onkološkim pacijentima ne preporučuje vakcinisanje.

Međutim, pojašnjava on, kada dijagnoza bude uspostavljena i stanje se stabilizira i kada se prijeđe na terapiju gdje nema imunosupresivnih lijekova, to više nije akutna faza i takvi pacijenti mogu se vakcinisati protiv koronavirusa.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.