Život i stil
Koliko jagoda smijete pojesti dnevno? Jagode su jako ukusne i mogu se konzumirati u različitim kombinacijama. Korisne su za imunitet i sadrže veliki broj vitamina, ali mnogi nisu sigurni koliko ih je zapravo dopušteno pojesti na dnevnoj bazi
#

Jagode sadrže 60 grama vitamina C i bioaktivne supstance polifenole koji su snažni antioksidanti. Preporučuju se djeci i odraslima koji pate od anemije, a sadrže i folnu kiselinu, vitamin E, provitamin A, vitamine B-grupe, kao i minerale mangan, željezo, kalcij i magnezij.

Iako su savršena poslastica i osvježenje u vrelim ljetnim danima, potrebno je obratiti pažnju na količinu koju pojedemo, posebno kada je riječ o mlađoj djeci koja mogu imati alergiju na ovo voće.

Jagode nisu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom tjelesne težine. Čak i ako nemate zdravstvenih problema, potrebno je obratiti pažnju na to koliko ćete ovog voća unijeti u organizam na dnevnoj bazi.

Zdraviji su tamniji plodovi jer imaju veću koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko djelovanje. Savršena doza je čaša jagoda dnevno, a veće količine mogu izazvati probleme s probavom.

Ukoliko želite napraviti tortu s jagodama, pogledajte na linku ispod: 

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.