Život i stil
Koliko je rizično ostaviti dijete u automobilu: Za tragediju dovoljno svega 10 minuta
#

Tragičan slučaj zabilježen je prije desetak dana u Rovinju kad je djevojčica satima ostala zaključana u vrelom automobilu, a od posljedica toplotnog udara preminula je u bolnici. Zbog dehidracije, oštećeni su joj vitalni organi te joj, nažalost, nije bilo spasa.

Opasan nivo

Automobil na suncu može biti veoma opasan ako se u njemu sjedi bez klima-uređaja ili otvorenih prozora. Ove godine su već zabilježene rekordne temperature, a ljekari upozoravaju da tjelesna temperatura djeteta raste od tri do pet puta brže nego kod odraslih.

- Toplotni udar nastupa kad temperatura dosegne 40 stepeni, a najčešće je smrtonosna na 42 stepena. Ostaviti dijete u automobilu bez klima-uređaja, pa i na samo minutu, može imati katastrofalne posljedice. Čak i u hladu temperatura u automobilu vrlo brzo može dostići opasan nivo – upozoravaju ljekari.

Naprimjer, ukoliko je vani temperatura 30 stepeni i ako se automobil ostavi na suncu, za svega 10 minuta temperatura u vozilu će narasti za 15 stepeni.

Neznanje roditelja

I iz Udruženja “Baby steps” upozoravali su na opasnosti, jer roditelji iz neznanja nisu svjesni koliko brzo temperatura raste u zatvorenom automobilu.

- Dovoljno je svega 15 minuta da dijete doživi toplotni udar. Čak ni odškrinut prozor neće pomoći, pa ni kad je auto u hladu. Djeca su umirala od toplotog udara kad je vani bilo samo 15 stepeni – upozoravaju iz Udruženja.

Otkazivanje nervnog sistema

Kad dijete doživi toplotni udar, počinju mu otkazivati funkcije poput nervnog sistema ili se javi aritmija. Ukoliko dijete ostane bez svijesti, potrebno je odmah zvati Hitnu pomoć, postepeno ga raslađivati, odnosno skinuti garderobu i hladnim oblogama polako hladiti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.