2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Umrla srebrenička majka Nura Alispahić

Vijest o Nurinoj smrti objavio je na svom Facebook profilu bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

“Danas sam dobio tužnu vijest da je na bolji svijet preselila majka Nura Alispahić. Majka čijeg su sina ubili zloglasni ‘Škorpioni’ u Trnovu, u julu 1995. godine. Drugi sin joj je ubijen na Tuzlanskoj kapiji. Tako odlaze naše majke, mi moramo pamtiti. Ako je Nura govorila ‘Ljubila sam sinove kosti da mi bude lakše’, onda i mi možemo doći ovdje da učimo Fatihe jer će i nama biti lakše”, napisao je, između ostalog, Duraković.

Nurin sin Azmir ukopan je 2003. godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima, nakon što je pronađen samo jedan manji dio njegovih posmrtnih ostataka. Nekoliko mjeseci kasnije, ribar je našao njegovu lobanju i kost ruke, nakon čega je izvršena reekshumacija te su njegove kosti dodane u mezar, prenosi Faktor.ba.

- OGLAS -

“Zvali su me i pitali da li dozvoljavam da se dodaju njegova lobanja i ruka, ja sam pristala. Otišla sam tamo, kada su izvadili njegov tabut, otvorili ga, vidjela sam njegove kosti. Bilo mi je teško i zamalo sam se onesvijestila. Ali dok sam gledala u njegove kosti, bilo mi je lakše. Uzela sam i ljubila njegove kosti”, ispričala je za Anadoliju jednom prilikom Nura.

Tada je kazala da joj je kroz Potočare teško proći, a posebno doći do mjesta gdje je ukopan sin.

“Kad pođem prema sinovom mezaru, isto kao da ću ga naći tamo živa, zateći ga kako sjedi i čeka me. Tako mi nešto srce bude puno. Sve očekujem da će me čekati, ali njega nema. Priđem mezaru, izgrlim i izljubim njegov nišan, proučim Fatihu, i vratim se kući”, govorila je Nura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA