Život i stil
Korisni savjeti nutricioniste: Ovo su glavna prehrambena pravila tokom mjeseca ramazana Ovi principi pravilne prehrane posebno su važni tokom mjeseca ramazana, kada se muslimani širom svijeta suzdržavaju od hrane i pića i poste od izlaska do zalaska sunca.
#

Povodom dolaska mjeseca ramazana, najvažnijeg mjeseca za sve vjernike muslimane, nutricionista Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Maja Jonjić-Trifković priredila je niz savjeta kako da što lakše i zdravije isposte ovaj mjesec i da postignu i dodatnu fizičku obnovu organizma, javlja Anadolija.

“Preporuke za pravilnu prehranu postača u toku mjeseca ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca, ali ipak neke prehrambene preporuke su specifične tokom ovog perioda“, kazala je Jonjić-Trifković.

Osnovna prehrambena pravila su raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica. Ovi principi pravilne prehrane posebno su važni tokom mjeseca ramazana, kada se muslimani širom svijeta suzdržavaju od hrane i pića i poste od izlaska do zalaska sunca.

Jonjić-Trifković je navela da, prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu, pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sistem također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija tijela te napominje da za rad osnovnih metaboličkih funkcija treba manje energije nego inače, pa je i normalno da tokom mjeseca posta unosite količinski manje hrane nego inače.

“Svakako, tokom mjeseca ramazana najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost i pravilan izbor i raspored namirnica u toku dana, tj. od iftara do sehura, kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sistema“, kazala je Jonjić-Trifković.

Preporuke nutricionista za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za početak svakog dana. Za sehur treba kombinovati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća koje daju energiju i produžavaju osjećaj sitosti) s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće).

Prijedlozi idealnog obroka za sehur su, naprimjer, kajgana s povrćem i posnim sirom plus domaći integralni hljeb sa sjemenkama uz tzv. satricu od krastavaca i rotkvice; salata od piletine, kuhano jaje, kuhani grah ili leća, neslani sir, kombinacija svježeg povrća i tostirani integralni domaći hljeb preliven maslinovim uljem po želji.

Za sehur posebnu pažnju obratiti na dovoljnu hidraciju; popijte dovoljne količine vode ili čaja kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni. Izbjegavajte konzumaciju kafe za sehur, budući da je ona diuretik, tj. potiče izlučivanje vode iz tijela, pa može dovesti do dehidracije.

Kafa, uz obavezno minimalno jednu čašu vode, preporučuje se u vrijeme iftara.

“Najvažnije od svega je ne ‘pretrpati’ se naglo velikim količinama hrane u jednom obroku“, istakla je nutricionistica Jonjić-Trifković.

Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način. Najbolje je započeti iftar s jednom do dvije hurme ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sistemu treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo.

Za glavno jelo preporučuje se najprije domaća supa uz dodatak raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od nemasnog mesa i raznog sezonskog povrća kao prilog. Dodatni izvor ugljikohidrata nek bude malo riže ili krompira.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.