Život i stil
Krpelji kod pasa: Stiže proljeće, ali ima ih tokom cijele godine. Koje bolesti uzrokuju, kako ih ukloniti i zaštititi psa? Krpelji mogu izazvati infekcije i bolesti koje mogu biti opasne po život psa. Iz tog je razloga važno koristiti zaštitu protiv krpelja te znati na vrijeme reagirati ako krpelj ugrize psa.
#

Krpelji kod pasa su česta pojava koja može biti izrazito opasna za psa. Dolazak proljeća i toplijih dana idealni su uvjeti za krpelje, ali njihova prisutnost nije isključena ni tijekom hladnijih mjeseci. Krpelji mogu izazvati infekcije i bolesti koje mogu biti opasne po život psa. Iz tog je razloga važno koristiti zaštitu protiv krpelja te znati na vrijeme reagirati ako krpelj ugrize psa.

U nastavku vam donosimo savjete o zaštiti pasa od krpelja te metodu uklanjanja istih.

Krpelji kod pasa – zaštita

Izrazito je važno na vrijeme zaštititi psa od krpelja kako bi se što više umanjio rizik od ugriza i pojave bolesti. Zaštitu od krpelja i drugih nametnika, poput buha, možete pronaći u različitim oblicima. Najuobičajeniji preparati za zaštitu od krpelja su sljedeći.

Ampule

Vrijeme djelovanja ampule je 4 – 6 sedmica. Sadrži insekticid koji se nanosi na stražnji dio vrata psa, kako ga pas ne bi uspio polizati. Pas se ne smije smočiti dva dana prije i dva dana nakon nanošenja ampule. Iako ne sprječava u potpunosti ugriz krpelja, ako dođe do ugriza, krpelj umire unutar 24 sata.

Ogrlice

Vrijeme djelovanja je duže, do osam mjeseci. Djeluju na način da mirisom odbijaju krpelje, što kod nekih pasa nije najdjelotvornija metoda.

Tablete

Vrijeme djelovanja je do dva mjeseca. Djeluju na način da insekticid ulazi u krvotok psa i proširi se po tijelu. Kao i kod ampula, ako dođe do ugriza krpelja, krpelj umire unutar 24 sata. Imajte na umu da neki psi ne reagiraju dobro na tablete za zaštitu od krpelja.

Nisu svi oblici zaštite od krpelja jednako dobri za sve pse. Isprobajte različite oblike od različitih proizvođača, dok ne pronađete zaštitu koja najviše odgovara vašem psu.

Ipak, ni ovakva zaštita od krpelja ne garantira da pas zasigurno neće pokupiti krpelja u šetnji. Iz tog je razloga potrebno redovito kontrolirati kožu psa i pratiti moguće simptome ugriza krpelja. Idealno bi bilo nakon svake šetnje prekontrolirati psa, a posebno nakon šetnji po šumi gdje najčešće ima više krpelja. Kod pregleda psa posebno obratite pozornost na sljedeća područja:

prepone
glava
vrat
uši
analno područje
šape.

Krpelji se najčešće nastanjuju na navedenim područjima, ali mogu se nastaniti i na drugim mjestima na tijelu psa.

Treba napomenuti da se krpelji mogu pojaviti i zimi. Bilo da se radi o posljedici zatopljenja ili razvoju otpornosti kod krpelja, pojavnost krpelja može se ponekad uočiti i tokom hladnijih mjeseci. Stoga je važno psa štititi od nametnika tijekom cijele godine i kontrolirati kožu zbog mogućih krpelja. 

Krpelj na psu – simptomi

Kada se krpelj uhvati za psa, jedini simptom koji biste trebali uočiti je tijelo krpelja koje viri iz kože psa. Ako je krpelj zaražen i prenio je tu bolest na psa, mogu nastupiti simptomi koji upućuju na hitnu intervenciju. Simptomi uključuju bilo kakva ponašanja koja odstupaju od uobičajenog ponašanja vašeg psa. Među njima mogu biti:

umor i letargija
gubitak apetita
teškoće pri disanju
natečeni limfni čvorovi
povišena tjelesna temperatura.

Ove simptome potrebno je pratiti i nakon (pravilnog) uklanjanja krpelja, kako biste bili sigurni da pas nije zaražen.

Bolesti pasa od krpelja

Krpelj kod pasa u principu parazitira i siše njihovu krv, što samo po sebi nije nužno opasno. Međutim, krpelj može biti zaražen određenom bolešću. Ako je krpelj zaražen, potrebno je 24 – 72 sata od ugriza da se ta bolest prenese na psa. Neke od bolesti koje krpelji mogu prenijeti na psa su:

piroplazmoza
lajmska bolest
anaplazmoza
erlihioza

Ove bolesti mogu biti izrazito opasne za psa. Naprimjer, piroplazmoza kod pasa može dovesti do anemije i zatajenja organa ako se ne liječi na vrijeme.

Iz tog je razloga važno na vrijeme zaštititi psa preparatima protiv krpelja i redovno kontrolirati krzno, pogotovo nakon šetnji u šumama. Važno je poznavati vlastitog psa i vjerovati instinktima ako uočite ponašanja koja vam se čine čudnima za vašeg psa. Ako ste primijetili krpelja, važno ga je što prije ukloniti, a u nastavku ćete pronaći upute za njegovo uklanjanje.

Uklanjanje

Krpelji su vanjski paraziti crne ili tamno smeđe boje. Kada ugrizu psa, glavom uranjaju ispod kože, a izvan kože ostaje prepoznatljiv trup. Veličinom najčešće sežu između 3 – 5 mm, ali dobro uhranjeni krpelji mogu biti i veći. Kada primijetite krpelja na psu, važno ga je što prije ukloniti sa psa.

Često se postavlja pitanje kako se riješiti krpelja na psu prirodnim putem. “Prirodne” metode se ne preporučuju iz razloga što je krpelja potrebno što prije ukloniti sa psa kako bi se spriječio razvoj bolesti i bespotrebno ugrožavanje života psa.

Najbolji način za ukloniti krpelja je mehanički – pincetom ili alatom za vađenje krpelja. U trgovinama za ljubimce možete kupiti posebnu pincetu/alat za uklanjanje krpelja koji smanjuje mogućnost neadekvatnog uklanjanja. Krpelja je potrebno ukloniti u cijelosti iz psa na način da se izvadi i glava krpelja, a ne da se tijelo izvadi i odvoji od glave, koja ostaje u psu. Tokom uklanjanja krpelja preporučuje se nošenje rukavica.

Kako biste adekvatno uklonili krpelja, razmaknite dlaku na mjestu na kojem se krpelj nalazi. Krpelja uhvatite posebnom pincetom za vađenje krpelja, što bliže koži. Pincetu okrenite u smjeru kazaljke na satu i povucite krpelja prema van. Dobro provjerite jeste li izvadili i glavu krpelja zajedno s tijelom. Ranu možete dezinficirati antiseptikom, a psa nagradite poslasticom i maženjem kako bi se naviknuo na postupak uklanjanja krpelja.

Još bolja opcija je da psa odvedete veterinaru.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.