Život i stil
KS - Povećana koncentracija polena korova, a posebno polena ambrozije Koncentracije polena ambrozije na MS Pofalići su se kretale u intervalu od 6 do 82, dok su se koncentracije polena ambrozije na MS Stari Grad kretale u intervalu od 13 do 89 pol. zrna/m3
# Fena

Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša i građenja Kantona Sarajevo uputilo je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove zahtjev za intenziviranje kontrole subjekata koji su obveznici provođenja aktivnosti propisanih Odlukom o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste ambrozija.

Uvidom u narativne izvještaje koji su pripremljeni uime Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić za period 17. augusta do 04. oktobra ove godine na obje mjerne stanice konstatovan je polen visoko alergene biljke ambrozije.

Koncentracije polena ambrozije na MS Pofalići su se kretale u intervalu od 6 do 82, dok su se koncentracije polena ambrozije na MS Stari Grad kretale u intervalu od 13 do 89 pol. zrna/m3.

Poređenjem vrijednosti koncentracije polena ambrozije na obje mjerne stanice može se uočiti da su vrijednosti nešto veće na MS Stari Grad, u odnosu na MS Pofalići gdje je konstatovana nešto manja koncentracije polena navedene alergene biljke. Stabilizacijom vremenskih prilika naglo je povećana koncentracija polena korova, a posebno polena visokoalergene biljke ambrozije. Sa pojavom visoke koncentracije polena ambrozije, učestale su i polenske alergije.

U tom pogledu, a u cilju sprečavanja pojave alergija neophodno je pokrenuti akcije mehaničkog uklanjanja navedene alergene biljke i bezbjedno odlagati prikupljeni biljni materijal prije samo oslobađanja polena. Poželjno je također kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa u Kantonu Sarajevo.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima.

U cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične na polen preporučuje se da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, dok se osobama koje imaju učestale alergijske reakcije preporučuje da se obrate svome ljekaru, saopćeno je iz Press službe KS.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.