Život i stil
Kupine za zdravije srce, oči, protiv anemije i holesterola Jaka ljubičasta boja kupina potiče od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema
#

Iskoritite maksimalno sezonu kupine jer ovo voće obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima kao i antioksidansima vrlo djelotvornim u prevenciji brojnih bolesti. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokoli što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans - elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici - izuzetno je dobar za zdravlje.

Kupine obiluju polifenolima koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima i sprječavaju bolesti srca i vena. Jaka ljubičasta boja kupina potiče od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolestima sistema za varenje, a mogu biti i važan saveznik za smanjenje viška kilograma. Osim vlakana sadrže i visoke nivoe elegične kisjeline. Taj snažni antioksidans se na različite načine bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazala da kuvanje ne uništava elegičnu kisjelinu pa zato su zdravi i džemovi, kompoti i sokovi od kupina.

 

  

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali itekako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom kao i mineralima kalijuma, mangana i magnezijuma.

Šaka kupina obezbjeđuje osam grama prehrambenih vlakana, s vodećim pektinom koji blagotvorno djeluje na sniženje nivoa holesterola. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protiv upalno, antibakterijsko djelovanje.

Kupini pripada vodeće mjesto među bobičastim voćem po nivou fitoestrogena, materije koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.

U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna materija za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčanog svijetla, apsorbujući opasne UV zrake.

Od plodova kupine pravi se kupinovo vino, lijek koji je izuzetan za osobe koje imaju problema sa anemijom i sa niskim procentom gvožđa u organizmu. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.