Život i stil
Lažna vijest na društvenim mrežama o izraelskom kućnom lijeku za COVID-19 Na društvenim mrežama Twitter i Facebook pojavila se lažna tvrdnja da su Izraelci napravili "kućni lijek od praška za pecivo i limuna" koji "sprečava smrt od koronavirusa".
#

Kako se navodi, taj "lijek" može "momentano da ubije" i "u potpunosti eliminiše virus iz tijela" i da zahvaljujući tome "u Izraelu niko nije umro od bolesti COVID-19" - što nije istina.

Preporučuje se da se mješavina pije kao topao čaj "u 17 sati" i dodaje da je "Izraelci piju svake noći prije spavanja".

 Objašnjenje navodnog lijeka je da "alkalizuje imuni sistem jer kada noć pada, sistem postaje acidan i odbrana se smanjuje", i da je "dokazano da taj lijek ubija virus".

To su demantovali ljekari i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je objavila da "nema lijeka koji je pokazao da sprečava ili liječi bolest" i da preporučuje da se ljudi ne liječe sami.

Uz to se nekoliko zdravstvenih zvaničnika obratilo France-Pressu tvrdeći da nema dokaza da "lijek" sa društvenih mreža, kućne izrade, može imati bilo kakvog efekta.

"Nema dokaza da bilo koji derivat od soka limuna može da spriječi infekciju COVID-19", rekao je Kristijan Paredes, profesor kliničke farmacije na Katoličkom univerzitetu u Čileu.

Drugi, Olosmira Korea iz Odjeljenja za farmaceutsku nauku i tehnologiju istog univerziteta, tvrdi da mješavina ne bi trebalo da je opasna, ali slaže se da "nema efekta na bolest COVID-19".

Na društvenim mrežema se tvrdilo da zahvaljući tom "lijeku" stižu "informacije iz Izraela da taj virus ne izaziva smrt" što je potpuna neistina.

U vrijeme kada je France-Press to objavio, u Izraelu je zabilježeno 308 smrtnih slučajeva pripisanih zarazi koronvirusom, a preko 21.700 ukupno zaraženih od početka zaraze.

S druge strane, izraelski naučnici i medicinski timovi napredovali su u istraživanju koronavirusa.

Istraživači sa Univerziteta Ber Ilan su napravili velike korake ka razvijanju vakcine, a istražitelji iz Medicinskog centra Hadasa otkrili su jedan od uzroka nastanka fatalnih krvnih ugrušaka kod koronavirusa.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.