Život i stil
Ljekari otkrili koliko smo dugo zarazni nakon prebolovane prehlade Kada je riječ o trajanju zaraze, odgovor bi vas mogao iznenaditi.
#

Prehlada je zapravo prilično uobičajena, a odrasli se u prosjeku prehlade dva do tri puta godišnje, donosi "Women's Health". Međutim, mnogi ljudi još uvijek ne znaju tačan odgovor na pitanje koliko su zapravo dugo zarazni kada se prehlade.

“Obična prehlada je virusna infekcija gornjih disajnih puteva koju može uzrokovati niz različitih virusa”, kaže doktorica porodične medicine Amy Zack.

S obzirom na to da su prehlade virusne, jedini način za liječenje obične prehlade je da puno odmaramo, ostanemo hidrirani i jedemo hranu koja podržava zdravlje imunološkog sistema. Doktorica također naglašava kako antibiotici ne liječe običnu prehladu, prenosi "Index.hr".

“U slučaju da se razbolite, mogli biste razviti sljedeće simptome – grlobolju, curenje iz nosa, blagi kašalj, kihanje, slabost, gubitak apetita i bolove u tijelu”, dodaje doktorica i specijalistica za zarazne bolesti Patricia Couto.

Kada je riječ o trajanju zaraze, odgovor bi vas mogao iznenaditi.

“Svako s prehladom može biti zarazan dok ima simptome, a to razdoblje u većini slučajeva iznosi jednu ili dvije sedmice. Isto tako, istraživanja nam pokazuju kako je najbolje pričekati najmanje 72 sata od prestanka simptoma prije odlaska među ljude jer biste ih u protivnome vrlo lako mogli zaraziti”, dodaje Zack.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.