Život i stil
Ljekari upozoravaju da maske za lice nisu za svu djecu Mlađa djeca vjerovatno neće dodirivati masku samo ako ih roditelji na to neprekidno upozoravaju, što je dijete mlađe to će češće dodirivati masku.
#

Nošenje zaštitne maske za lice, fabrički proizvedene ili iz kućne radinosti, sad je preporučeno ili obavezno u mnogim zemljama zbog usporavanja širenja novog korona virusa, ali ljekari upozoravaju da u slučaju djece treba pristupiti sa oprezom.

Da li je odluka da dijete nosi masku na licu razumna? Jeste, pod određenim uslovima i nakon određene dobi starosti, poručuje njemačko pedijatrijsko udruženje (BVKJ).

Kako bi naše maske pružile zaštitu onima oko nas i kako ne bi izložile osobu koje je nosi povećanom riziku potrebne su dvije stvari, prenosi Hina.

Prvo maska mora potpuno da pokriva lice od korijena nosa do ispod brade i treba da prianja na kožu.

Drugo, jednom kad je stavimo na lice ne bismo smjeli da je dodirujemo.

U slučaju djece drugi je uslov je posebno teško ispuniti.

Mlađa djeca vjerovatno neće dodirivati masku samo ako ih roditelji na to neprekidno upozoravaju, što je dijete mlađe to će češće dodirivati masku.

Zbog toga je njemačko udruženje pedijatara utvrdilo koja djeca mogu da nose maske i to su ona starija od dvije godine.

Starija djeca bi mogla da nose maske, barem u javnom prijevozu ili u kupovini.

Za vrijeme igranja na otvorenom prostoru maska može da ometa ili biti čak i opasna - na primjer njena elastična traka može zapeti za prepreke na otvorenom prostoru ili za sprave na dječjem igralištu, upozoravaju pedijatri.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.